Huidaandoeningen

Naevus van Becker

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is een naevus van Becker ? 

Een naevus van Becker is een redelijk zeldzame maar goedaardige “moedervlek” die meestal pas in de puberteit optreedt, maar een enkele keer ook al tijdens de geboorte zichtbaar is. Becker verwijst naar de naam van een arts die het in 1949 voor het eerst beschreef. Andere benamingen voor dezelfde moedervlek zijn ook wel “glad spier hamartoom”of Becker’s melanosis”. Deze moedervlek komt voor bij alle rassen, echter vaker bij mannen dan bij vrouwen . De naevus van Becker zou bij 1 op 200 mannen voorkomen.

Hoe ontstaat een naevus van Becker ?

Waarom de ene persoon een naevus van Becker krijgt en de andere niet, is onbekend. Ook de ontstaanswijze is nog obscuur. Er zijn aanwijzingen dat een plaatselijke stoornis in de stofwisseling van mannelijke hormonen een rol speelt. De vlek zou gevoeliger zijn voor mannelijke hormonen. Mannelijke hormoon- gevoelige weefsels, zoals haarwortels, spierweefsel en bindweefsel zijn immers ook aangedaan in de afwijkende huiddelen. Sommige studies laten ook een verband zien tussen zonverbranding in vroege jeugd en het ontstaan van een naevus van Becker op het verbrande lichaamsdeel. In een naevus van Becker is de hoeveelheid pigmentcellen meestal gelijk of iets toegenomen als in de normale huid.

Hoe ziet een naevus van Becker eruit ?

De vlek kan verschillende grootte en vorm hebben. Vaak gaat het om een scherp begrensde grillig gevormde éénzijdig op het lichaam gelokaliseerde donkerbruine wat hobbelige en ruw aanvoelende vlek. Gedurende het leven zullen in de vlek dikke donkere haren gaan groeien. Voorkeursplaatsen zijn de schouderblad, schouder, en bovenarm.

Naevus van Becker aan de rechter flank
Naevus van Becker aan de rechter flank
Naevus van Becker aan de linker schouder
Naevus van Becker aan de linker schouder

Hoe wordt de diagnose van een naevus van Becker gesteld ?

Het klinische beeld is meestal al zo duidelijk dat er geen aanvullend onderzoek hoeft te worden gedaan. Soms wordt er toch een huidbiopsie uitgevoerd om de diagnose te bevestigen.

Wat is de behandeling van een naevus van Becker ?

Omdat een naevus van Becker goedaardig is hoeft deze niet persé verwijderd te worden. Wordt de vlek cosmetisch storend dan kan laserbehandeling oplossing bieden. Verschillende pigmentlasers en ook de CO2 en Erbium:YAG laser zijn allemaal al onderzocht bij deze pigmentstoornis.  De resultaten zijn helaas wat wisselend. Overmatige haargroei in de vlek komt in aanmerking voor laserepilatie.

Wat kunt u zelf aan een naevus van Becker doen ?

Er bestaan geen maatregelen die je zelf kunt treffen om het natuurlijk beloop van een naevus van Becker te beïnvloeden.

Wat is het beloop van een naevus van Becker ?

Een naevus van Becker zal niet spontaan verdwijnen, maar zal gelukkig ook nooit kwaadaardig worden. In de puberteit zal de vlek groter worden en zullen er stugge donkere haren in gaan groeien. In zeldzame gevallen groeit de vlek ook aan de andere kant van het getroffen lichaamsdeel.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?