Huidaandoeningen

Notalgia paresthetica

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is notalgia paresthetica ?

Notalgia paresthetica (afgekort NP) is een goedaardige, jeukende huidafwijking met een kenmerkend uiterlijk die voornamelijk gelokaliseerd is op de bovenrug. De aandoening werd voor het eerst beschreven door Astwazaturow in 1934, die beweerde dat het hier gaat om een afwijking van de plaatselijke huidzenuwen.

Hoe ontstaat notalgia paresthetica ?

De oorzaak is nog onduidelijk. Er bestaan aanwijzingen dat de aandoening wordt veroorzaakt door een afwijking van de plaatselijke huidzenuwen. Hierdoor ontstaat er een aspecifieke prikkeling ter plaatse van het huidverzorgingsgebied van de betreffende zenuw. Opvallend is ook dat veel mensen met een NP een aantoonbare afwijking van de wervelkolom hebben ter hoogte van de lokalisatie van de huidafwijking. Veel mensen klagen ook soms al langer over rug- of schouderpijn. Sommigen zijn zelfs al bekend met artrose van de rug (= gewrichtsslijtage). Andere oorzakelijke factoren zijn huidbeschadiging, doorgemaakte gordelroos of zonverbranding.

Hoe ziet notalgia paresthetica eruit ?

Er bestaat een scherp begrensde jeukende bruine vlek op de bovenrug. Soms zijn er klachten van branderigheid, tintelingen en zelfs pijn. De bruine kleur is waarschijnlijk een gevolg van het langdurig wrijven en krabben door de jeuk. Andere mogelijke lokalisaties zijn de nek en schouderbladen.

Hoe wordt de diagnose van notalgia paresthetica gesteld ?

De diagnose NP wordt gesteld op grond van het klinische beeld. Bij twijfelgeval, kan uw huidarts besluiten om een huidbiopsie te doen. Aanvullend bloedonderzoek is niet nodig.

Wat is de behandeling van notalgia paresthetica ?

Behandelingen zijn helaas niet altijd succesvol. Uw huidarts kan kiezen uit de volgende middelen:
– Capsaïcine crème 0.025% tot 0.075% FNA. De eerste week 5 maal per dag, daarna 3 maal per dag voor 3 weken. Capsaïcine is een extract van Spaanse rode peper. Het middel put de neurotransmitter “substance P” uit, die in huidzenuwen opgeslagen ligt, waardoor de prikkelingen verminderen. In het begin treedt er altijd enige irritatie op van de behandelde huid.
– EMLA crème. Dit is een plaatselijk verdovend middel dat 2 maal daags onder een verband (bijv. Tegaderm plesiter) kan worden aangebracht. Het middel werkt vrij goed, maar na staken van het gebruik, kunnen de klachten vrij snel terugkomen.
– Andere jeukstillende middelen die kamfer of menthol bevatten kunnen ook helpen, maar zijn meestal niet zo krachtig als de bovengenoemde.

Wat kunt u zelf doen aan notalgia paresthetica ?

Het is makkelijker gezegd dan gedaan maar probeert u toch zoveel mogelijk van de huid af te blijven. Krabben of wrijven vermeerdert de jeuk alleen maar. Bij klachten dus gewoon smeren met één van de bovengenoemde middelen.

Gaat notalgia paresthetica vanzelf over ?

De verwachting is dat de klachten bij NP in de loop der jaren steeds minder worden.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?