Huidaandoeningen

Syndroom van Gianotti-Crosti

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is het syndroom van Gianotti-Crosti ? 

Het syndroom van Gianotti-Crosti is een goedaardige, voorbijgaande, typische huiduitslag gelokaliseerd op de armen, billen en benen die enkele weken kan aanhouden. Deze huiduitslag werd voor het eerst beschreven in Milaan, in combinatie met een hepatitis B infectie. De naam “Gianotti-Crosti verwijst naar de onderzoekers. Andere medische benamingen zijn “ acropapuleus of acropapulovesiculeus syndroom” of “acrodermatitis papulosa infantum”. Het syndroom komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 12 jaar. Kleine epidemieën zijn mogelijk. Een voorafgaand doorgemaakte luchtweginfectie komt veel voor.

Hoe ontstaat het syndroom van Gianotti-Crosti ?

De huiduitslag is een reactie op een virus infectie. De volgende virussen zijn in verband gebracht met het syndroom; het hepatitis B virus, het Epstein Barr virus, Coxsackie virussen, het ECHO virus en het respiratoir syncitieel virus (RSV).

Wat zijn de symptomen van het syndroom van Gianotti-Crosti ?

In een periode van 3 tot 4 dagen ontstaat er een huiduitslag die meestal begint op de dijbenen en de billen, vervolgens op de strekzijden van de armen en de benen. Het gezicht is pas later aangedaan. De uitslag is meestal niet symmetrisch. We zien lichte- en donkerrode vlekjes en lichtschilferende ronde tot ovale rode bultjes. De plekjes zijn niet groter dan 5 tot 10 mm in doorsnede. Soms zien we ook kleine vochtblaasjes. Jeuk is meestal niet of slechts gering aanwezig. Het kindje voelt zich goed of heeft een lichte verhoging. Er kan sprake zijn van een vergrote lymfeklier in de oksels en liezen. Wanneer hepatitis B virus de oorzaak is, kan lever vergroot zijn en de leverfuncties verstoord; geelzucht is hierbij ongebruikelijk.

Typische rode bultjes aan de onderarm
Typische rode bultjes aan de onderarm

Hoe wordt de diagnose van het syndroom van Gianotti-Crosti gesteld ?

De typische huiduitslag is meestal voldoende om de diagnose te stellen. Een huidbiopsie is niet nodig. Op indicatie wordt het bloed onderzocht op een leverfunctiestoornis en de aanwezigheid van een virusinfectie.

Wat is de behandeling van het syndroom van Gianotti-Crosti ?

Er bestaat geen behandeling om het beloop van de uitslag te bespoedigen. Soms wordt een milde corticosteroïd crème voorgeschreven tegen eventuele jeukklachten.

Moet u uw kind thuis houden ?

Het kindje hoeft niet thuis te blijven. Het is geen besmettelijke aandoening.

Gaat het syndroom van Gianotti-Crosti vanzelf over ?

De huiduitslag verdwijnt na 2 tot 8 weken, wat gepaard gaat met lichte schilfering. Wanneer hepatitis B infectie aanwezig is, zal de lever 6 maanden tot 4 jaar nodig hebben om zich te herstellen. Soms is er sprake van een persisterende leverontsteking en virusdragerschap. Het opnieuw krijgen van dit syndroom is zeldzaam, maar is wel ooit beschreven.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?