Huidaandoeningen

Mazelen

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (230)
  • Laatste update: 11-04-2024
  • E-mail

Wat is mazelen ?

Kinderziekten die met huiduitslag gepaard gaan (zogenaamde “exantheemziekten”) zijn meestal onschuldig en gaan vanzelf over. Kinderen met roodvonk en mazelen kunnen wel erg ziek zijn. Meningitis (nekkramp) is levensbedreigend. Een kind met meningitis dient altijd in een ziekenhuis te worden behandeld. De meeste andere ziekten kunnen thuis “uitgeziekt” worden. Mazelen is één van de (onschuldige) kinderziekten die in Nederland weinig meer voorkomt. Bijna alle kinderen zijn hier namelijk tegen ingeënt (de BMR prik). De voorkeursleeftijd is tussen de 6e maand en 10e jaar.

Hoe krijgt u mazelen ?

Mazelen is heel besmettelijk. De ziekte wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Dit virus verspreidt zich via de lucht door hoesten en niezen.

Wat zijn de symptomen van mazelen ?

De eerste verschijnselen doen nog het meest denken aan een stevige griep of verkoudheid. Uw kind zal in eerste instantie vaak hoesten en een loopneus, koorts of ontstoken ogen hebben. In deze fase is mazelen het meest besmettelijk. Uw kunt de ziekte herkennen als de voor de ziekte kenmerkende vlekjes op de binnenkant van de wangen van uw kind verschijnen. Deze vlekjes worden enkele dagen later gevolgd door een jeukende huiduitslag. Uw kind kan behoorlijk ziek zijn van mazelen. Toch is de ziekte eigenlijk alleen gevaarlijk wanneer deze zich verder ontwikkelt. In sommige gevallen kan mazelen namelijk leiden tot een middenoorontsteking, een longontsteking of resulteren in een hersenbeschadiging. De ziekte kan op deze manier een dodelijke afloop hebben.

Hoe wordt de diagnose van mazelen gesteld ?

Mazelen is gemakkelijk te herkennen aan de typische huiduitslag en andere verschijnselen. Aanvullend onderzoek is niet nodig.

Wat is de behandeling van mazelen ?

Indien u vermoedt dat uw kind mazelen heeft, dient u meteen met uw kind naar de huisarts te gaan. Een specifieke behandeling tegen de mazelenvirus is echter niet mogelijk. Indien complicaties optreden zoals een middenoorontsteking of een longontsteking dienen deze met antibiotica te worden behandeld.

Vaccinatie tegen mazelen

Het is ook verstandig dat u uw kind laat inenten tegen mazelen. Met het BMR-vaccin is uw kind vrijwel volledig beschermd tegen deze ziekte, evenals tegen de bof en rodehond.

Wat kunt u zelf doen aan mazelen ?

  • Bedrust wordt over het algemeen wel geadviseerd bij mazelen.
  • Geen televisie laten kijken. De ogen van uw kind zijn namelijk erg gevoelig voor fel licht. Daarom is het ook verstandig om de slaapkamer van uw kind zo donker mogelijk te houden.
  • U kunt het hoesten en de neusverkoudheid verminderen door hem een hoestdrankje of ‘hoestthee’ te geven en zijn slaapkamer koel te houden.
  • Omdat mazelen zo besmettelijk is, mag uw kind alleen bezoek krijgen van vriendjes die al mazelen hebben gehad of die er tegen zijn ingeënt.
  • De vlekjes op het lichaam kunnen schrikwekkend zijn. Ondanks de uitgebreidheid van de vlekjes mag u uw kind gewoon in bad of onder de douche doen.
  • Indien uw kind koorts heeft hoeft u deze niet te onderdrukken. Van belang is wel dat uw kind regelmatig drinkt, vanwege de kans op uitdroging.
  • Het is normaal dat uw kind gedurende de ziekte geen trek heeft . U hoeft zich hierover dus geen zorgen te maken; de honger komt wel terug zodra het zich beter voelt.
  • Indien uw kind zich erg ziek voelt , mag u gerust een paracetamol geven. Denk hierbij aan de juiste dosering, die gerelateerd is aan het gewicht van uw kind. Vraag hiernaar bij uw apotheek.
  • Indien de huiduitslag veel jeuk geeft kunt u bij uw apotheek een anti-jeuk lotion of zalf (meestal menthol bevattend) kopen. Pas er wel op dat u dit middel niet in opengekrabde wondjes smeert, omdat het kan bijten.
  • Als uw kind zich erg ziek voelt, mag u hem/haar uiteraard thuis houden. Zodra uw kind zich echter goed voelt (ondanks de vlekjes), mag deze in naar het dagverblijf of naar school. Klasgenootjes hebben elkaar al besmet vóórdat de ziekte was uitgebroken. Vaak maken andere ouders of het personeel of leidinggevenden wel bezwaar.
  • Vertel uw bezoek van tevoren (dus vóórdat u het afspraakjes maakt) dat uw kind een besmettelijke ziekte heeft.

Wordt u immuun voor mazelen ?

Als uw kind éénmaal mazelen heeft gehad, krijgt het de ziekte nooit meer.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.