Huidaandoeningen

Talgkliercarcinoom

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is een talgkliercarcinoom?

Talgkliercarcinoom oog

Een talgkliercarcinoom is een zeldzame en agressieve vorm van huidkanker die vooral voorkomt bij oudere mensen met een blanke huid. Engelse benamingen zijn “sebaceous carcinoma” of “sebaceous gland carcinoma”.

Hoe ontstaat een talgkliercarcinoom?

Het talgkliercarcinoom ontstaat zoals de naam al zegt uit de talgklieren. Talgklieren liggen in de lederhuid en zijn verspreid over het gehele lichaam te vinden, behalve op de handpalmen en voetzolen. Vooral op het hoofd en rond het oog bevinden zich veel talgklieren. Talgkliercarcinomen kunnen overal op het lichaam waar zich talgklieren bevinden ontstaan, maar worden het vaakst gezien in het gebied rond het oog (in de oogleden, traanheuvel, oogharen en wenkbrauwen).Een talgkliercarcinoom kan zomaar ontstaan. Het komt ook voor dat een talgkliercarcinoom ontstaat vanuit een actinische keratose of de ziekte van Bowen. Soms komt het talgkliercarcinoom voor in het kader van het Muir-Torre syndroom. Dit is een zeldzaam erfelijk syndroom waarbij ook andere vormen van kanker voorkomen.

Lees hier meer over huidkanker

Hoe ziet het talgkliercarcinoom eruit?

Het talgkliercarcinoom presenteert zich typisch als een hard, gelig, geleidelijk groter wordend bultje. Soms gaat dit gepaard zweervorming. Het bultje is meestal pijnloos. In de meeste gevallen komt het talgkliercarcinoom voor in de huid van het gezicht en op en rond de oogleden.

Hoe wordt de diagnose van het talgkliercarcinoom gesteld?

De diagnose talgkliercarcinoom kan alleen worden gesteld door middel van microscopisch onderzoek. Hiervoor moet een huidbiopt uit het bultje worden genomen.

Wat is de behandeling van het talgkliercarcinoom?

De voorkeursbehandeling bij talgkliercarcinoom is operatieve verwijdering. De tumor wordt dan weggehaald met ruime marges. Ook kan gekozen worden voor Mohs chirurgie. Bij Mohs chirurgie wordt de omliggende gezonde huid zoveel mogelijk gespaard. Als het niet mogelijk is om de tumor in zijn geheel te verwijderen is aanvullend radiotherapie nodig. Wanneer genezing niet meer mogelijk is, bijvoorbeeld bij uitzaaiingen, kan er chemotherapie worden gegeven waarmee de klachten kunnen worden verminderd.

Lees hier meer over Mohs chirurgie

Wat is de prognose van het talgkliercarcinoom?

Bij vroege ontdekking kan het talgkliercarcinoom volledig worden verwijderd. Dan is de vijfjaarsoverleving 90%. Het talgkliercarcinoom kan lokaal doorgroeien in omringend weefsel of bot. Ook kan de huidkanker uitzaaien naar de lymfeklieren en uitzaaien via het bloed naar organen in het lichaam. Bij uitzaaiingen in de organen is de prognose somber. Ook bij grote tumoren en oudere leeftijd is de prognose slechter.

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?