Huidaandoeningen

Naevus sebaceus

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is naevus sebaceus ?

Een naevus sebaceus is een aangeboren misvorming van de talgklieren die zich vooral bevindt in het hoofdgebied. Het wordt gezien bij ongeveer 0.3% van de pasgeborenen.

Hoe ontstaat naevus sebaceus ?

Waarom een naevus sebaceus ontstaat is nog onduidelijk. Kennelijk is er iets mis gegaan tijdens de vorming van huid en talgkliercellen.

Hoe ziet naevus sebaceus eruit ?

We zien bij de geboorte een wratachtige huidkleurige, oranje-of  geelbruine plakkaat die soms een lijnvormige patroon heeft. De voorkeurslokalisaties zijn de slaap, de voorhoofd en op de behaarde hoofdhuid. Ter plaatse is er geen haargroei. Ze kunnen echter ook voorkomen in het centrale deel van het gelaat, rond de neus en mond. Na de puberteit worden de afwijkingen wat meer verheven.

Grotere naevus sebaceus op het voorhoofd rechts
Grotere naevus sebaceus op het voorhoofd rechts
Naevus sebaceus op de rechter wang
Naevus sebaceus op de rechter wang
Naevus sebaceus boven het rechter oor
Naevus sebaceus boven het rechter oor

COMPLICATIES
– In zeer zeldzame gevallen komt een naevus sebaceus samen voor met afwijkingen van het centraal zenuwstelsel, het skelet en de ogen. Men spreekt dan van het Schimmelpenning-Feuerstein-Mims syndroom.
– Een kwaadaardigheid kan ontstaan in ongeveer 5% van de gevallen in de vorm van een basaalcelcarcinoom, een plaveiselcelcarcinoom of de wat zeldzamere talgklierkanker.

Hoe wordt de diagnose van naevus sebaceus gesteld ?

Hoewel de diagnose op het klinisch beeld kan worden gesteld wordt er toch altijd een huidbiopsie verricht omdat de afwijking kan lijken op andere aangeboren afwijkingen van de opperhuid.

Wat is de behandeling van naevus sebaceus ?

  1. Excisie, ter voorkóming van het ontstaan van huidkanker. De tijdstip waarop deze excisie moet plaatsvinden is nog altijd een onderwerp van discussie. Over het algemeen wordt er wel aangeraden om de plek vóór de volwassen leeftijd te laten weghalen. Voor de operatie wordt u soms doorverwezen naar de plastisch chirurg omdat de plek soms te groot is en/of omdat de plek op een moeilijke plaats in het gezicht zit.
  2. Lasertherapie. Er worden goede resultaten bereikt met de gefractioneerde CO2 laser. Deze behandeling wordt niet vergoed maar heeft als grote voordeel dat er niet gesneden en gehecht hoeft te worden. Er zijn vaak meer dan 1 behandeling nodig. Er bestaat wel een kleine kans dat ondanks een eerder geslaagde lasertherapie de vlek weer terugkomt.

 

Wat kunt u zelf doen aan naevus sebaceus ?

Er bestaan geen maatregelen die u zelf kunt nemen om het natuurlijk beloop te beïnvloeden.

Wat is het beloop van naevus sebaceus ?

Een naevus sebaceus wordt soms geleidelijk aan groter, maar in de meeste gevallen blijft het onveranderd qua grootte. Omdat er een kans bestaat op kwaadaardige verandering van deze “moedervlek” is regelmatige controle van belang. Het advies is om de afwijking, indien mogelijk, op kinderleeftijd al operatief te verwijderen.

Advertenties

  • Voor behandeling met de gefractioneerde CO2 laser klik op de banner

    David Njoo
Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?