Huidaandoeningen

Warmte uitslag

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Wat is warmte uitslag?

Warmteuitslag

Warmte uitslag is een (jeukende) huiduitslag die ontstaat na blootstelling aan (extreme) warmte. Warmte uitslag staat ook bekend als “hitte uitslag”, “warmte-allergie” , “zweetuitslag” of “warmte bultjes” . De Engelse benaming is “prickly heat” of “sweat rash”. De medische term voor warmte uitslag is miliaria.

Wie krijgen last van een warmte uitslag of van warmte bultjes?

Warmte uitslag kan in principe bij iedereen optreden. De kans op het krijgen van een warmte uitslag wordt geschat op 30% van de mensen die terecht komen in warme, tropische vochtige omgeving. Ook in een woestijn kunt u een warmte uitslag krijgen. Warmte uitslag komt in Nederland vaker tijdens de warme zomermaanden voor. Ook vakantiegangers naar warme landen kunnen plotseling last krijgen van warmte uitslag. Andere situaties waarbij warmte uitslag kan worden uitgelokt zijn bijv:

 • bezoek aan een sauna
 • dragen van afsluitende kleding zoals duikpak of strakke sportoutfits
 • te dicht zitten naast een kachel , open haard of centrale verwarming
 • slapen onder een elektrische deken

In een ziekenhuis kan warmte uitslag worden gezien bij patiënten die lang in bed liggen en veel moeten zweten vanwege een (koortsende) infectie, hartinfarct, chemotherapie of orthopedische operatie.

Waarom krijgen baby’s vaak warmte uitslag?

Baby’s slapen vaak in een te warme slaapkamer en moeten dan gaan zweten. Ook worden baby’s vaak te warm aangekleed. De nog onrijpe zweetkliertjes moeten plotseling heel veel zweetvloeistof aanmaken waardoor de uitvoergangetjes verstopt raken.

 Lees ook Miliaria

Wat is de oorzaak van warmte uitslag?

Warmte uitslag ontstaat door (gedeeltelijke) verstopping van de afvoergangen van zweetkliertjes in de huid

Hoe ziet warmte uitslag eruit?

De warmte uitslag verschijnt voornamelijk in de huidplooien, met name waar er wrijving is met kleding. Bij baby’s ontstaan de typische bultjes vooral in de nek, de liezen en de oksels, maar ook in het gezicht en op andere plaatsen van het lichaam. In tegenstelling tot acne of folliculitis (haarwortelontsteking) worden de bultjes niet rondom haarzakjes gezien.

Warmte uitslag bij een baby
Miliaria crystallina: Heldere vochtblaasjes
Miliaria rubra: sterk jeukende rode bultjes en puskopjes

Vormen van warmte uitslag of warmte bultjes

Er bestaan drie vormen van warmte uitslag die ingedeeld worden naar het niveau van de verstopping van de uitvoergangetjes

 1. Miliaria crystallina of sudamina.

  Hierbij is de verstopping van de zweetafvoergangetjes vlak onder de hoornlaag. We zien daarbij honderden kleine oppervlakkige heldere vochtblaasjes die gemakkelijk stukgaan. De blaasjes gaan vanzelf weg na een paar uur.

 2. Miliaria rubra of prickly heat.

  Hier zit de verstopping wat dieper in de opperhuid, waardoor er vele kleine rode warmte bultjes ontstaan die erg jeuken. Deze vorm staat ook bekend als “tropische rode hond”. Meestal zijn kleine kinderen en mensen met overgewicht vatbaar voor deze vorm. Deze vorm komt meestal niet in het gezicht, handpalmen of voetzolen voor. Miliaria rubra kan vele dagen aanhouden.

 3. Miliaria profunda

  Dit is het gevolg van een verstopping in de lederhuid. Hierbij ontstaan grotere rode bultjes die erg jeuken, branden en soms pijn doen

Er bestaat ook een vierde vorm. Bij miliaria pustulosa zien we overal puskopjes ontstaan doordat de bultjes flink ontstoken raken en door bacteriën zijn besmet.

Miliaria profunda is de ergste vorm van allemaal. Na de uitbraak blijven de bultjes zo’n 5-6 weken bestaan ondanks alle maatregelen die getroffen worden. De plugjes die diep in de huid zijn ontstaan door de verstopping moeten namelijk vanzelf uitgroeien en afgestoten worden. Dit proces duurt dus enkele weken. Tot nu toe is er geen behandeling beschikbaar die dit proces kan versnellen.

Welke aandoeningen lijken op warmte uitslag?

Er zijn een aantal aandoeningen die erg kunnen lijken op warmte uitslag maar die uitgelokt worden door andere omstandigheden

Cholinerge urticaria

Dit is een vorm van netelroos, die ontstaat tijdens inspanning, bijvoorbeeld sporten of zelfs na hard rennen. Hierbij zien we kleine ronde jeukende galbulten op de huid

Folliculitis

Bij folliculitis zijn de haarzakjes ontstoken. We zien voornamelijk puskopjes rondom de haarzakjes. Folliculitis wordt veroorzaakt door een infectie met bacteriën, gisten of schimmels.

Erythema toxicum neonatorum

Dit is een goedaardige voorbijgaande uitslag die uitsluitend optreedt bij pasgeboren baby’s in de eerste 7 levensdagen. Ook hier zien we kleine rode puskopjes maar het ontstaan ervan heeft niets met overmatig zweten te maken

Wat is de behandeling van warmte uitslag?

De lichte vorm miliaria crystallina gaat vanzelf over en behoeft geen behandeling

 1. Vermijd overmatig zweten
 • Zoek verkoeling bijv. in een air-conditioned kamer of kantoor.
 • Ga niet hardlopen of sporten wanneer u in een warme land bent
 1. Voorkom irritatie van de huid
 • Draag luchtige katoenen kledingstukken die minst wrijving geven op de huid
 • Gebruik geen irriterende zepen of sterk geparfumeerde producten
 1. Breng zo nodig koude kompressen aan
 2. Gebruik verkoelende talkpoeders. Deze zijn in tropische landen overal te koop
 3. Lokale steroïden. Deze zijn op recept verkrijgbaar. Deze middelen verminderen de jeuk en de ontstekingsverschijnselen
 4. Desinfecterende middelen kunnen worden gebruikt wanneer er een infectie bijkomt
 5. Orale antibiotica worden alleen gegeven wanneer de bultjes ernstig geïnfecteerd zijn geraakt door bijvoorbeeld Stafylokokken bacteriën.

Blijf ik voor altijd vatbaar voor warmte uitslag?

Bij de meeste mensen komt de uitslag altijd terug zodra ze in een warme (tropische) omgeving terechtkomen. Wanneer u erg vatbaar bent voor warmte uitslag vermijd dan tripjes naar tropische landen of zoek regelmatig verkoeling.

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?