Huidbehandelingen

Botuline toxine tegen rimpels

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Waarvoor is Botuline toxine bedoeld ?

Botuline toxine injecties zijn bedoeld om ongewenste rimpels in het gezicht tijdelijk te verzachten of te laten verdwijnen. De injecties bevatten botuline toxine, een eiwit dat in staat is om de werking van de betreffende “rimpelspiertjes” tijdelijk te verlammen. Het resultaat is dan een strakkere, gladdere huid. De behandeling kan zowel bij jongere als oudere volwassenen worden toegepast. Met de populaire term “botox” worden dus de injecties met botuline toxine bedoeld.  Voor deze behandeling zijn in Nederland de producten Botox Allergan®, Vistabel ®, Bocouture® Azzalure® en Dysport® beschikbaar.

Lees hier meer over rimpels

Lees hier meer over huidveroudering

Hoe ontstaan rimpels?

Rimpels ontstaan door willekeurige en onwillekeurige aanspannen van spiertjes in het gezicht die verantwoordelijk zijn voor de mimiek (uitdrukking) van het gezicht. Een rimpel is een natuurlijk symptoom van veroudering. De belangrijkste rimpels zijn de voorhoofdsrimpels, de fronsrimpels (tussen de wenkbrauwen) en de kraaienpootjes (aan weerszijden van de ogen). Als het gezicht ontspannen is, zullen er weinig rimpels zichtbaar zijn, maar bij praten of alleen maar ingespannen luisteren, kunnen diepe rimpels in het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen zichtbaar worden. Bij veelvuldig lachen vormen zich kraaienpootjes naast de ogen.

Hoe werkt Botuline toxine?

Botuline-toxine  is een eiwit verkregen uit de bacterie Clostridium botulinum, die met moderne methoden gekweekt wordt. Dit eiwit wordt rechtstreeks in de spier gespoten. Het middel blokkeert de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren, waardoor de spieren tijdelijk ‘lam’ worden gelegd en spiertrekkingen achterwege blijven.

Hoe gaat de Botuline toxine behandeling in zijn werk?

Uw arts zal u vragen om plaats te nemen op de behandelstoel en ervoor zorgen dat u zo comfortabel mogelijk ligt. Vervolgens zal uw arts de vloeistof injecteren in de betreffende huidspiertjes in het gezicht. De injecties voelen aan als “speldenprikjes” en zijn goed te verdragen. Een verdoving is niet nodig. Na de inspuiting kan er ter plekke roodheid en een zwelling ontstaan en soms een bloeduitstorting. Deze verschijnselen trekken zeer snel weg en de volgende dag is men weer toonbaar. U kunt na de ingreep dan ook meteen naar huis.

Wat zijn de verwachte resultaten van Botuline toxine?

Na 2 tot 5 dagen is het effect zichtbaar en na 10 tot 14 dagen is het resultaat optimaal. De duur van het resultaat kan per persoon verschillen. Na 3 tot 6 maanden is het middel uitgewerkt en kan de behandeling zonder problemen herhaald worden. Naarmate botuline toxine vaker wordt toegepast, blijft het langer effectief, gemiddeld tot zes maanden.

Welke rimpels kunnen met botuline toxine A behandeld worden?

Vooral fronsrimpels, voorhoofdsrimpels en kraaienpootjes zijn uitstekend met botuline toxine-A te behandelen.  Andere delen van het gezicht, zoals de mond, wangen en kin kunnen ook behandeld worden met botuline toxine injecties.

Voor een volledige lijst van geschikte indicaties voor botoxbehandelingen klik hier

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Botuline toxine?

– Er zijn in het algemeen geen complicaties. Allergische reacties blijven achterwege gezien de lage dosering.
– Heel soms ontstaat er een hangend bovenooglid. Dit risico kan ontstaan wanneer een fronsrimpel behandeling heeft plaatsgevonden. Gelukkig is de bijwerking van tijdelijke aard. Mocht deze bijwerking te lang aanhouden en hinderlijk worden kan de arts u ook speciale oogdruppels voorschrijven.
– Hoofdpijn na de behandeling kan ook soms optreden. Ook deze bijwerking is tijdelijk en verdwijnt na 3 tot 5 dagen.
– Ongeveer 1 tot 2 % van de mensen heeft antistoffen tegen betuline toxine. Bij hen heeft de behandeling geen of onvoldoende effect
– Omdat botuline-toxine een eiwit is, is er een kleine kans op griepachtige symptomen (vermoeidheid, lichte koorts, spierpijn). Deze verdwijnen na een paar dagen.

Wanneer mag u niet met botuline toxine worden behandeld?

U mag niet met botox worden behandeld als u bepaalde aandoeningen heeft. Ook bestaan er omstandigheden waaronder u extra voorzichtig moet zijn. Laat uw arts weten of u valt onder één van de volgende punten:

 • als u zwanger bent, overweegt om zwanger te worden, of als u borstvoeding geeft
 •  als u lijdt aan spierproblemen
 • als u antibiotica of spierontspannende middelen gebruikt
 • als u een aandoening heeft of geneesmiddelen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden (ook aspirine)
 • als u in het verleden al problemen gehad heeft met botox
 • als u geneesmiddelen inneemt, zelfs als ze door een arts voorgeschreven zijn
 • als u recent een tetanusinjectie heeft gehad

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen?

Als een bijwerking lastig wordt voor u of als u andere effecten waarneemt en u denkt dat deze te maken hebben met de behandeling, kunt u uw arts raadplegen.

Heeft u nog meer vragen over botuline toxine injecties?

Voor alles wat u wilde weten over botox klik hier

Advertenties

 • Maak een afspraak voor een botox behandeling door op de logo te klikken

  Behandelkliniek

 • Alles wat u wilde weten over botox

  Botoxamersfoort
Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?