Huidaandoeningen

Rimpels

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (215)
  • Laatste update: 21-04-2024
  • E-mail

Wat zijn rimpels?

rimpels

Een rimpel wordt omschreven als een permanente of een tijdelijke vouw in het huidoppervlak. Er bestaan allerlei benamingen voor huidrimpels. Er wordt in de media ook gesproken en geschreven over lijntjes, plooien, vouwen en zelfs groeven. De gezichtshuid krijgt in de loop der jaren niet één maar meerdere rimpels. Zowel mannen als vrouwen krijgen op den duur rimpels in het gezicht. Vrouwen storen zich over het algemeen vaker en eerder in hun leven aan rimpels dan mannen.

Hoe ontstaan rimpels?

Rimpels ontstaan als een uiting van huidveroudering, waarbij zowel biologische inwendige factoren als uitwendige factoren een rol spelen.

Klik op deze link om te lezen hoe huidveroudering ontstaat

De fronsrimpel, de meest storende rimpel in het gezicht
De fronsrimpel, de meest storende rimpel in het gezicht
Voorhoofdsrimpels, nog zichtbaarder door optrekken van het voorhoofd
Voorhoofdsrimpels, nog zichtbaarder door optrekken van het voorhoofd

Welke soorten rimpels bestaan er?

Rimpels worden onderverdeeld in statische rimpels en dynamische rimpels

  1. Dynamische rimpels zijn rimpels die alleen zichtbaar zijn tijdens mimische bewegingen van delen van het gezicht. Voorbeelden zijn de fronsrimpels, kraaienpootjes, voorhoofdrimpels, lachrimpels en rokerslijnen. Dynamische rimpels kunnen al op jonge leeftijd (tijdens puberteit) zichtbaar zijn. Ze zijn niet altijd storend voor de persoon zelf.
  2. Statische rimpels zijn rimpels die altijd zichtbaar zijn in de huid ook al is er geen beweging in de mimiek van de persoon. Statische rimpels ontstaan door een toegenomen activiteit van een onderliggende mimische spier én door afname van collageen en elastine. Hoe ouder de persoon is hoe meer statische rimpels er in de huid zichtbaar zijn. De bekende rimpels aan de bovenlip en rimpels onder de ogen zijn hier goede voorbeelden van.

Milde kraaienpootjes in rust....
Milde kraaienpootjes in rust….
Diepere kraaienpootjes na geforceerd sluiten van de ogen....
Diepere kraaienpootjes na geforceerd sluiten van de ogen….
Nasolabiale plooi die ontstaan is door het uitzakken van het midcompartiment van de wang
Een hamsterwang ontstaat door uitzakken van de midcompartiment van de wang en veroorzaakt op haar beurt de nasolabiale plooi en de marionetlijn
Een hamsterwang ontstaat door het uitzakken van het midcompartiment van de wang. Deze verslapping veroorzaakt ook de nasolabiale plooi en de mondhoekplooi

Wat is huidverslapping?

Huidverslapping wordt vaak aangezien als rimpel, maar is in feite geen rimpel. Huidverslapping ontstaat door uitrekking van dieper gelegen bindweefsel bandjes. Deze bandjes, ook wel “ligamenten” genoemd, houden normaliter huidstructuren zoals vetcompartimenten bij elkaar. Deze bandjes verslappen door vermindering van vetweefsel, collageen en elastine en ook door inkrimping van onderliggende botstructuren. Een verslapte huiddeel kan zelf een plooi of rimpel veroorzaken. Een voorbeeld is de neus-lippenplooi die ontstaan door een verslapping van het bovenliggende jukbeen en wang. De zogenaamde “hamsterwang” ontstaat door het uitzakken van het middelste 1/3 deel van de wang. De bekende dubbele kin of onderkin ontstaat door huidverslapping van de bandjes onder de kin.

Wat voor klachten geven rimpels?

Veel mensen storen zich aan rimpels doordat ze daardoor ouder uitzien en/of dat ze anders uit gaan zien dan dat ze voelen. Een permanente fronsrimpel geeft bijvoorbeeld iemand constant een boze uiterlijk terwijl die persoon zich helemaal niet boos is of chagrijnig voelt. Een plooi bij de mondhoeken geeft iemand een trieste blik terwijl die persoon niet verdrietig is.

Lachrimpels in rust....
Lachrimpels in rust….
Lachrimpels in actie...
Lachrimpels in actie…

Hoe kan ik mijn rimpels verwijderen?

De vraag naar behandelingen tegen rimpels en huidveroudering is de laatste jaren enorm toegenomen. Enerzijds doordat mensen steeds ouder worden en steeds beter uit willen zien en anderzijds door de schoonheidsidealen die voortdurend in de media worden gepresenteerd en gepromoot. De cosmetische en farmaceutische firma’s spelen hier allemaal gewillig op in. Jaarlijks worden wereldwijd miljoenen omzetten gedraaid door zowel behandelklinieken als firma’s die behandelingen aanbieden tegen anti-aging. Anti-aging is big business !

Voor de consument is het daarom niet makkelijk om een keuze te maken uit het enorme aanbod van behandelingen. Onderstaande opsomming geeft een beeld weer van de meest uitgevoerde behandelingen wereldwijd maar de lijst is zeker niet compleet.

  • Anti-rimpelcrèmes

Het aanbod van anti-rimpelcrèmes is tegenwoordig zeer uitgebreid met prijzen die kunnen variëren van eur 15 ,- tot wel eur 500,- per potje of per set van potjes. De meeste anti-rimpelcrèmes bevatten tegenwoordig minimaal één of meerdere actieve bestanddelen, een ultraviolette filter, een antioxidant en een vocht inbrengende basis. Voorbeelden van actieve bestanddelen zijn retinol en hyaluronzuur. Retinolen zijn afgeleiden van vitamine A zuur en kunnen het bindweefsel stimuleren en de opperhuid sneller laten uitrijpen. Het gevolg is een gladder en zachter aanvoelende huid. Dit effect is ook zeker te wijten aan de vocht inbrengende basis waarin de crème is verwerkt. De zonnefilter is meestal een smalspectrum UV filter met een sterkte van spf 15 tot maximaal spf 30. Smalspectrum omdat de filter alleen beschermt tegen UVB stralen en niet tegen de eveneens schadelijke UVA stralen. Anti-rimpelcrèmes zijn alleen geschikt tegen fijne rimpels en lijnen. Men moet zich ook realiseren dat het effect van een anti-rimpelcrème maar tijdelijk is. Na stoppen van het gebruik ervan komen de rimpels weer terug.

  • Vitamine A zuur

Vitamine A zuur of tretinoïne is in een percentage van 0.2%, 0.05% en 0.1% uitsluitend op recept verkrijgbaar. Volgens vele artsen is dit de enige anti-rimpelcrème die echt werkt. Vitamine A zuur stimuleert het bindweefsel tot aanmaak van jong collageen. Ook zorgt dit middel voor een versnelde afschilfering en dus vernieuwing van de huidcellen, waardoor de huid gladder aanvoelt. Een groot nadeel van deze hogere concentratie vitamine A zuur is dat het vaak irriteert op de huid. De huid voelt dan rood, branderig en trekkerig aan.

  • Botuline toxine

Met de populaire term “Botox” worden behandelingen met het eiwit botuline toxine A bedoeld. Botuline toxine werkt door bepaalde ongewenste “gezichtsspiertjes” tijdelijk te ontspannen. Het eiwit wordt in vloeistofvorm rechtstreeks in de betreffende spiertjes gespoten. Hierdoor kunnen rimpels, plooien en lijnen strakker en gladder worden gemaakt. Botuline toxine is vooral effectief om mimische rimpels aan te pakken. De beste resultaten worden behaald bij fijne tot diepere rimpels in het bovengelaat zoals de frons-en voorhoofdsrimpels en de kraaienpootjes. Ook andere rimpels zoals rokerslijnen kunnen met botuline toxine A worden verminderd. Botuline toxine injecties mogen alleen door artsen worden toegediend. Het effect van botuline toxine duurt van 3 tot 6 maanden. Daarna kan de behandeling zonder problemen worden herhaald.

Klik hier voor meer informatie over botox behandelingen

  • Fillers (vulmiddelen)

Filler betekent letterlijk vulmiddel. Fillers worden in de vorm van een gel met een fijn naaldje volgens een bepaalde patroon in de huid gespoten. Het resultaat is een natuurlijk verjongde huid. Ook huid die door zonlicht beschadigd is, kan na een fillerbehandeling behoorlijk opknappen. Verder kunnen sommige ontsierende diepe acne littekens in het gezicht met een filler worden opgevuld en hersteld. De meeste behandelaars gebruiken uitsluitend fillers die biologisch afbreekbaar zijn en dus niet permanent. Deze fillers bestaan uit hyaluronzuuur, calciumhydroxylapatiet of polymelkzuur. Ook bestaan er niet-afbreekbare permanente fillers op basis van siliconen en acrylaten. Deze fillers worden tegenwoordig niet meer aangeraden omdat ze op den duur afstotingreacties kunnen geven, zelfs jaren nadat de filler is geplaatst. Fillers zijn geschikt voor zowel fijne als diepe rimpels. Ook worden fillers toegepast om huidverslapping (zoals hamsterwangen) te corrigeren en structuren vorm te geven (zoals neus of lippen). Fillers mogen alleen door artsen worden geplaatst die voldoende ervaring hebben opgedaan in deze methode.

Klik hier voor meer informatie over fillerbehandelingen

  • Chemische peeling

Bij chemische peeling wordt de opperhuid en het oppervlakkig deel van de lederhuid met een krachtige etsende vloeistof vernieuwd . Daarbij wordt gebruik gemaakt van de stoffen glycolzuur (alfa-hydroxyzuren oftewel AHA),   trichloorazijnzuur (TCA) en fenol. De huid wordt eerst ontvet en voorbehandeld, waarna vervolgens de glycolzuur, TCA of fenol met wattenstokjes of gaasjes op de huid wordt aangebracht.
Al deze stoffen kunnen in verschillende oplopende percentage worden toegepast waarmee de diepte van de peeling tot op zekere hoogte kan worden gestuurd. Tevens bepaalt de duur van de inwerkingstijd van de peelingsvloeistof mede de diepte van het effect. Peelings worden alleen uitgevoerd door ervaren paramedici (huidtherapeuten) en artsen. Voor alle vormen van peeling bestaat er kans op pigmentverschuivingen in de huid. Peelings zijn geschikt voor fijne en middelfijne rimpels.

  • Microdermabrasie

Microdermabrasie is een vorm van peeling zonder vloeistof. Je kunt microdermabrasie beschouwen als een mechanische peeling. Abrasie betekent afslijpen van de huid. De huid wordt hierbij onder vacuüm afgeslepen met een continue stroom van micro-kristallen bestaande uit aluminiumoxide. Microdermabrasie is uiteindelijk intensiever dan een gewone peeling. De meeste microdermabrasie apparatuur is instelbaar op verschillende vacuümstanden en kristalstromen. Meestal zijn er meerdere behandelingen nodig om een goed resultaat te bereiken. Deze techniek is geschikt voor het verminderen van fijne tot middelfijne rimpels.

  • Microneedling

Deze techniek wordt vooral door huidtherapeuten toegepast. Hierbij worden zeer fijne naaldjes gebruikt om de lederhuid licht te beschadigen. Dit leidt tot een stimulatie van de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine waardoor de huid egaler, soepeler en gladder kan worden. Er zijn verschillende apparaten op de markt waarmee microneedling kan worden gebruikt. Bij een dermaroller zitten zo’n 200 zeer fijne naaldjes op een roller. Door de roller heen en weer over de huid te bewegen kun je dus hele kleine gaatjes in de huid maken. Ook bestaat er een soort stamper met kleine naaldjes erin. De huid kan hiermee handmatig en selectief verwond worden. Tot slot wordt voor microneedling een pen gebruikt waarmee trillende naaldjes snel over de huid bewogen kunnen worden (de zogenaamde “Dermapen”).   Microneedling is geschikt voor het minder zichtbaar maken van fijnere rimpels en lijntjes.

  • Lasers

Er bestaan meerdere lasers die voor behandeling tegen rimpels worden ingezet. De gefractioneerde CO2 laser is waarschijnlijk de meest werkzame type laser. Deze laser is in staat om op een nauwkeurige wijze het bovenste laagje van de huid volgens een rasterpatroon te verdampen en te vernieuwen. De laserstralen worden toegediend tot een diepte van de bovenste deel van de lederhuid. Oud bindweefsel wordt verwijderd waarna nieuwe bindweefselcellen worden aangetrokken en nieuw collageen wordt aangemaakt. Het resultaat is een gladdere, strakkere en verjongde huid. Meestal is één behandeling al voldoende. De gefractioneerde CO2 laser mag alleen door ervaren behandelaars (artsen en huidtherapeuten) worden toegediend. Er kunnen bijwerkingen optreden zoals pigmentverschuivingen en hoewel zeldzaam ook infecties. Adequate lokale antibiotische therapie en zonbescherming is van belang om deze bijwerkingen te voorkómen. De gefractioneerde CO2 laser is geschikt om zowel fijne als diepe rimpels te behandelen. Ook indicaties zoals rimpels rondom de mond en zonbeschadigde gezichtshuid lenen zich uitstekend voor een behandeling met de CO2 laser. Andere lasers die ook ingezet worden tegen fijne lijntjes zijn de pulsed dye laser en de Nd:YAG laser. De resultaten van deze lasers zijn echter niet zo fraai als welke met CO2 laser kunnen worden bereikt.

Klik hier voor meer informatie over de CO2 laserbehandeling

Middeltjes die niet werken tegen rimpels

Hét wondermiddel tegen rimpels bestaat nog niet. Er is namelijk geen enkel middel dat tegen alle soorten rimpels werken. Het internet staat echter vol met berichten over middeltjes of behandelingen die tegen rimpels zouden werken. Hieronder staan een aantal middeltjes opgesomd waarvan de werkzaamheid op rimpels zeer wordt betwijfeld:

  • vaseline
  • kokosolie
  • arnica zalf
  • tea tree olie
  • bananaschil

Hoe kan ik rimpels voorkomen?

Bij iedere anti-rimpel behandeling is het zaak om de huid gezond te houden. Met bovengenoemde behandelingen kunnen we het natuurlijke verouderingsproces van de huid helaas niet stoppen, deze gaat onvermoeid door. Studies hebben echter aangetoond dat er een aantal leefregels bestaan om de veroudering van de huid tegen te gaan en om daarmee het ontstaan van rimpels te helpen voorkómen:

  • Gebruik dagelijks een dagcrème met een beschermingsfactor van minimaal spf 30
  • Bij blootstelling aan felle zon, gebruik een factor met een spf 50
  • Vermijd het gebruik van zonnebanken
  • Beperk het gebruik van alcohol
  • Stoppen met roken
  • Eet matig en gevarieerd
  • Gebruik betrouwbare voedingssupplementen
  • Leid een regelmatig bestaan
  • Zorg dat u dagelijks voldoende slaap heeft

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.