Huidbehandelingen

Cimzia® / Certolizumab pegol

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Waarvoor wordt Cimzia gebruikt?

 

Cimzia bevat het werkzame bestanddeel certolizumab pegol en wordt gebruikt bij volwassenen met de chronische huidaandoening psoriasis vulgaris. Ook wordt dit middel toegepast bij de behandeling van de volgende ontstekingsziekten:

 • reumatoïde artritis
 • axiale spondyloartritis waaronder de ziekte van Bechterew
 • artritis psoriatica

Hoe werkt  Cimzia ?

Cimzia is een geneesmiddel dat zich aan TNFa bindt en wordt ook wel een TNF-blokker genoemd. Hierdoor verminderen de ontstekingen in de huid bij psoriasis.

Welke  resultaten kunt u verwachten?

Als de ontstekingen door Cimzia succesvol worden geremd, nemen de symptomen zoals roodheid, zwellingen, schilferingen, jeuk en pijn af.

Wat zit er in de verpakking?

Eén verpakking Cimzia bevat:

 • twee voorgevulde AutoClicks®-apparaten of injectiespuiten (2 x 200 mg)
 • twee alcoholdoekjes (extra doekjes zijn beschikbaar).

Instructies voor het toedienen van de Cimzia  injectie kunt u vinden in deze brochure maar ook in de doos bij de medicatie. Wanneer u start met Cimzia zult u moeten leren hoe u zelf kunt injecteren. Dit leert u in de meeste gevallen van de dermatologieverpleegkundige. In elk ziekenhuis is de prikinstructie weer anders georganiseerd.Vraag ernaar bij uw arts of verpleegkundige. Ga pas zelf injecteren als u goed begrijpt hoe u dat moet doen!

Hoe vaak moet ik injecteren?

 1. Als u start met Cimzia krijgt u bij de eerste drie injecties een oplaaddosis.
 2. De oplaaddosis zorgt ervoor dat snel de juiste concentratie bereikt wordt die nodig is voor een effectieve behandeling

Oplaadosis

 • Week 0: 2 x 200 mg
 • Week 2: 2 x 200 mg
 • Week 4: 2 x 200 mg

Onderhoudsdosis

 • Elke 2 weken : 1 x 200 mg . Evt. bij  onvoldoende respons na 12 – 16 weken: Elke 2 weken : 2 x 200 mg

Veelgestelde vragen

Ik vergeet een dosis te injecteren, of ik ben te laat met de injectie. Wat moet ik doen?

Als u een dosis CIMZIA vergeet, injecteer het dan zo spoedig mogelijk. Voor de volgende dosis houdt u dan het oorspronkelijke schema aan.

Wat moet ik doen ik als ik wil stoppen met de medicatie?

Bespreek het altijd eerst met uw behandelend arts als u wil stoppen met Cimzia

Kan ik andere medicatie gebruiken naast Cimzia?

Vertel het uw arts indien u ook nog andere medicatie gebruikt.

Cimzia en vaccinatie

Neem altijd contact op met uw arts of verpleegkundige voordat u een vaccin krijgt.Sommige vaccins zijn niet toegestaan in combinatie met Cimzia

Waar moet ik op letten bij het reizen?

Als u op reis gaat neem dan alleen de hoeveelheid Cimzi mee die u nodig heeft en één extra dosis. Neem ook het originele recept mee of een kopie ervan. Houd de Cimzia AutoClicks® of injectiespuit tijdens het vervoer in de originele verpakking. U kunt hiervoor de meegeleverde koeltas gebruiken. Zodra u op de plek van bestemming bent aangekomen zet de Cimzia verpakkingen op een gekoeld plaats, zoals de koelkast van uw hotelkamer. Zorg ervoor dat de opslagtemperatuur boven de 2°C ligt.

Wat moet ik doen als ik per ongeluk teveel Cimzia heb geïnjecteerd?

Neem direct contact op met uw arts, als u teveel Cimzia heeft geïnjecteerd.

Wanneer kan ik Cimzia niet gebruiken?

 • U kunt Cimzia niet gebruiken als u allergisch of overgevoelig bent voor de werkzame stof of voor één van de hulpstoffen, of als u een infectie heeft of vermoedt dat zou kunnen zijn blootgesteld aan tuberculose. Neem dan contact op met uw arts of verpleegkundige.
 • Cimzia kunt u niet gebruiken als u matig of ernstig hartfalen heeft. Neem dan direct contact op met uw behandelend arts of verpleegkundige.

Welke bijwerkingen kan ik verwachten bij Cimzia?

Een volledige lijst van alle bijwerkingen die bij gebruik van Cimzia zijn gemeld, treft u aan in de bijsluiter.

 • Patiënten moeten hun arts of zorgverlener onmiddellijk op de hoogte stellen als ze een van de volgende bijwerkingen ervaren: ernstige huiduitslag, netelroos of andere verschijnselen van een allergische reactie (urticaria), gezwollen gezicht, handen, voeten (angio-oedeem), moeite met ademhalen, slikken (er zijn meerdere oorzaken voor deze symptomen), kortademigheid wanneer u zich inspant of gaat liggen, of gezwollen voeten (hartfalen), symptomen van bloedaandoeningen, zoals aanhoudende koorts, bloeduitstortingen, bloedingen, bleekheid (tekort aan bloedcellen, bloedarmoede, laag aantal bloedplaatjes, laag aantal witte bloedcellen).
 • Patiënten moeten hun arts of zorgverlener zo snel mogelijk op de hoogte stellen als ze een van de volgende bijwerkingen ervaren: verschijnselen van infectie, zoals koorts,malaise, wonden, gebitsproblemen, brandend gevoel bij het urineren, zwak of vermoeid gevoel, hoesten, tintelingen, verdoofd gevoel, dubbelzien, zwakte in de armen of benen, buil of open wond die niet geneest.

Wat moet ik doen als ik koorts heb?

Neem dan direct contact op met uw behandelend arts of verpleegkundige.

Cimzia tijdens zwangerschap en borstvoeding

 • Cimzia mag alleen tijdens de zwangerschap worden gebruikt indien dit klinisch nodig is. Overleg dit eerst vooraf met uw behandelende arts.
 • Cimzia kan tijdens de borstvoeding worden gebruikt.

Bent u zwanger, denkt u zwanger te zijn, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Neem dan contact op met uw arts of apotheker voordat u dit geneesmiddel gebruikt.

Bron

Patiëntenbrochure  Cimzia UCB Pharma BV

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?