Huidbehandelingen

Itraconazol / Trisporal ®

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is itraconazol en voor wie is itraconazol bedoeld ?

Itraconazol (merknaam Trisporal ®) is bestemd voor de behandeling van bepaalde schimmelinfecties van de :
-huid (op lichaam of hoofd),
-voet (met roodheid en schilfering tussen de tenen),
-nagels.

Itraconazol is verkrijgbaar als capsules van 100 mg (o.a. voor infecties van huid, nagels en inwendige organen) en als orale oplossing 10 mg/ml; 150 ml per flesje (voor infecties in mond en slokdarm)

Wanneer mag u itraconazol niet gebruiken ?

Gebruik itraconazol niet als is gebleken dat u overgevoelig bent voor één of meerdere bestanddelen van itraconazol. Overgevoeligheid kunt u herkennen aan bijvoorbeeld rode vlekjes en bultjes op de huid, koorts of een jeukende tong. 

Hoe werkt itraconazol ?

Dit middel bestrijdt schimmel­ en gistinfecties van huid, nagels, mond (o.a. spruw), inwendige organen, vagina en/of de huid rond de vagina. Het verzwakt de celwand van schimmels en gisten, waardoor deze afsterven. Voor volledige genezing moet u dit middel enkele weken tot maanden achtereen gebruiken. Hoe lang precies, hangt af van de ernst en plaats van de infectie.

Hoe gebruikt u itraconazol ?

KUURSCHEMA
Houdt u er rekening mee dat behandeling met itraconazol een kuur is, die u stipt volgens het voorschrift van uw arts moet gebruiken. Afhankelijk van de plaats en de ernst van de infectie kan de lengte van de kuur variëren van 3 dagen tot 8 maanden. Stop of onderbreek de kuur in geen geval. Ook al zijn de infectie-verschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle schimmels of gisten verdwenen zijn.

DOSERINGEN
Uw arts heeft u voorgeschreven hoeveel tabletten u in moet nemen. Deze hoeveelheid staat op het etiket op de verpakking vermeld. Het is belangrijk dat u zich hieraan houdt. De gebruikelijke doseringen zijn: (LET OP: De doseringen kan in de praktijk enigszins afwijken dan wat hieronder staat:)
– schimmel of gistinfecties van de vagina : 2 dd 200 mg  met 10-12 uur interval voor 1 dag of 1 dd 200 mg voor 3 dagen
– spruw,ringworm: 1 dd 100 mg  voor 2 weken
– voet-of handschimmel :  1 dd 100 mg voor 4 weken
– pityriasis versicolor:  1dd 200 mg voor 1 week
– teenschimmel: 1 week per maand 2 dd 200 mg 2 kuren (puls) of  1 dd 200 mg voor 3 mnd
– hoofdschimmel: < 20 kg: 1 dd 50 mg; > 20 kg: 1 dd 100 mg , voor 4-6 weken.
– gist-/schimmel infectie vanwond of open been: 1 dd 100 mg voor 2 weken

VOORSCHRIFTEN VOOR INNAME
– Capsules: neem de capsules tijdens of direct na de maaltijd in; dit bevordert de opname in het lichaam. Kauw de capsules niet stuk, maar slik ze heel door met een glas water of melk. Heeft u moeite met slikken, dan kunt u de capsules openen en de inhoud vermengen met een lepel yoghurt, appelmoes of vla.
– Drank (bij infecties van mond en slokdarm): neem de drank in op de nuchtere maag, dus 1 uur vóór of 2 tot 3 uur ná de maaltijd. Houd de drank ongeveer 20 tellen in de mond voordat u doorslikt. Spoel de mond niet na! 

BEHANDELDUUR:
U moet de hele kuur afmaken voor een goed resultaat. Hoelang de kuur duurt, hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Volg daarom altijd stipt de aanwijzingen van uw arts op.

Wat zijn de verwachte resultaten van itraconazol ?

In het begin van de kuur zult u weinig of geen effect merken. Uw klachten zullen pas in de loop van de kuur verminderen. Na afloop van de kuur zijn de klachten meestal verdwenen.
Bij huid­ en nagelschimmels werkt dit middel nog lange tijd door omdat de werkzame stof zich in de huid en nagels ophoopt.

KAN IK ZOMAAR MET DIT MIDDEL STOPPEN ?
Nee, u kunt beter niet zomaar stoppen met de kuur. Het gevaar bestaat dat niet alle schimmels of gisten zijn gedood; de klachten kunnen dan weer terug komen. Na afloop van de kuur hoeft u niet af te bouwen.

Wat zijn de verwachte resultaten van itraconazol ?

KORTE TERMIJN BIJWERKINGEN
U kunt last krijgen van maag-darmklachten (zoals misselijkheid, buikpijn, zuurbranden, diarree), hoofdpijn of duizeligheid. Deze klachten gaan doorgaans na verloop van tijd over. Soms treden allergische reacties op: huiduitslag, jeuk, kortademigheid en/of een opgezet gezicht. Gebruikt u de anti-conceptiepil, dan kan er tussentijds bloedverlies optreden; tijdens de stopweek van de pil kan het zijn dat de bloeding 2 tot 5 dagen later begint dan u gewend bent.

LANGE TERMIJN BIJWERKINGEN
Bij langdurig gebruik (langer dan 1 maand) kunnen zich de volgende bijwerkingen voordoen: vocht vasthouden, geelzucht, donkere urine, bleke ontlasting, haarverlies (dit herstelt zich na afloop van de kuur) of een tintelend gevoel in armen en benen. Deze bijwerkingen komen echter zelden voor.

Waar moet u op letten als u itraconazol gebruikt ?

ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING
Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd is een extra waarschuwing op zijn plaats: dit middel kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Zorg daarom tijdens en tot enige tijd na afloop van de kuur voor goede anti-conceptie. Bent u toch in verwachting geraakt, overleg dan meteen met uw arts.
Tijdens de kuur kunt u geen borstvoeding geven. Dit middel komt namelijk ook in de moedermelk terecht en kan schadelijk zijn voor uw baby.

GELIJKTIJDIG GEBRUIK VAN ANDERE GENEESMIDDELEN
Dit middel vertoont ongewenste wisselwerking met verschillende andere geneesmiddelen. Gebruikt u, of gaat u gedurende de kuur andere geneesmiddelen gebruiken, meld dan uw arts en apotheker dat u deze kuur heeft en vraag advies over de beste inname-tijdstippen.

ALGEMENE HYGIENE ADVIEZEN
Probeer zoveel mogelijk besmetting met schimmels te voorkomen. Zorg dat u de algemene hygiëne in acht neemt. Houd de nagels kort. Voor huid en nagelschimmel geldt: zorg dat huid en nagelgebied droog blijven. Goed afdrogen is belangrijk: schimmels groeien in een warme vochtige omgeving. Draag geen afsluitende kleding of schoeisel met een broeierig effect. Vermijd overmatige transpiratie. Gebruik niet te veel zeep, maar een wasemulsie met lage zuurgraad. Draag slippers bij het douchen in openbare wasgelegenheden (sport-accommodatie, zwembad, camping). Verschoon dagelijks uw sokken en wissel regelmatig van schoeisel. 

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen  ?

-Gaat u vocht vasthouden, of krijgt u een gele verkleuring onder de oogleden, donkere urine of bleke ontlasting, haarverlies of een tintelend gevoel in armen of benen, dan moet u direct het gebruik staken en contact opnemen met uw arts. Waarschuw ook uw arts wanneer u allergische reacties krijgt (huiduitslag, kortademigheid) of een zwelling aan keel, strottenhoofd en/of mond.
-Blijkt u overgevoelig te zijn voor dit middel, meld dat dan altijd aan uw apotheker. De apotheek maakt hiervan een aantekening in de computer, zodat u dit (of een verwant) middel in het vervolg niet meer krijgt.
-Krijgt u andere verschijnselen die u in verband brengt met dit middel, raadpleeg dan altijd uw arts of apotheker.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?