Huidbehandelingen

Shave excisie

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Waarvoor wordt shave excisie toegepast ?

Bepaalde goedaardige huidgezwelletjes zoals moedervlekken, ouderdomswratten en fibromen kunnen met deze eenvoudige techniek worden verwijderd.

Wat houdt shave excisie in ?

Het gezwelletje wordt eerst plaatselijk verdoofd. Nadat de verdoving is ingewerkt wordt het met behulp van een mesje en een pincet afgeschaafd. De behandeling heet daarom ook wel de “kaasschaafmethode” . Er ontstaat een oppervlakkig schaafwondje dat met een drukverband wordt verbonden.Indien het wondje erg nabloedt, wordt het dichtgebrand of aangestipt met een bloedstelpende oplossing.  Per sessie van 15-20 minuten worden maximaal 3 gezwelletjes verwijderd. U kunt na de behandeling gewoon weer naar huis. Het verband mag dagelijks worden verwisseld met een gewone pleister. Indien het wondje is dichtgebrand ontstaat daar een korstje dat vanzelf binnen een paar dagen loslaat. Het verwijderde stukje huid wordt in de regel opgestuurd naar de patholoog voor microscopisch onderzoek. De uitslag van dit onderzoek is binnen 14 dagen bekend. U kunt hiervoor eventueel een belafspraak maken met uw arts.

De verschillende vormen van huidbiopsie
De verschillende vormen van huidbiopsie

Krijgt u een litteken van een shave excisie ?

Na de behandeling ontstaat er altijd enige littekenvorming. Bij de ene persoon wordt het litteken mooier dan bij de andere. Bij sommige patiënten is er na een paar maanden haast niets meer te zien van het litteken. De verschillen in genezingswijze hebben vooral te maken met uw huidtype.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van een shave excisie ?

– Bij eventuele napijn mag u een pijnstiller nemen (bij voorkeur Paracetamol), echter geen aspirine in verband met de kans op nabloedingen.
– Een mogelijke complicatie is een bloeduitstorting, vooral bij een ingreep in het gezicht, waarbij ook meestal een zwelling optreedt.
– Een andere complicatie is een infectie, die zich uit door pijn, zwelling, roodheid en pus uit de wond.

Waar moet u op letten als u een shave excisie krijgt ?

– Als u bloedverdunnende middelen gebruikt zoals Sintromitis, Acenocoumarol, Ascal, Aspirine of Carbasalaatcalcium dient u dit vooraf aan de arts te melden, zelfs bij voorkeur bij het maken van de afspraak.
– Sommige patiënten hebben bij operaties antibiotica nodig i.v.m. een bepaalde hartafwijking. Als u een hartafwijking heeft dient u dit aan de arts te melden voordat de afspraak voor behandeling is gemaakt.
– Geef aan of u een allergie heeft , bijv. jodium, bruine pleisters e.d.
– Omdat de behandelde huid nog dun is kan het gemakkelijk verbranden in de zon. Bovendien kan zonblootstelling ook pigmentverstoringen ter plaatse geven ; de litteken kan te donker worden. Daarom is het aan te raden om op zonnige dagen een zonwerende crème op de behandelde huid aan te brengen.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen  ?

Neem bij problemen ( zoals een nabloeding, hevige pijn, infectie) contact op met uw ziekenhuis.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?