Nieuws
26 mei 2019

Hoe veilig zijn uw zonnebrandmiddelen?

Print E-mail

Hoe veilig zijn uw zonnebrandmiddelen?

 

Veilige zonnebrandmiddelen

Hoge bloedconcentraties gemeten bij vier chemische UV-filters

De US Food and Drug Administration (FDA) heeft onlangs hoge bloedconcentraties gemeten van 4 actieve chemische ingrediënten die aanwezig zijn in commercieel verkrijgbare zonnebrandproducten. De gezondheidsrisico’s die hiermee samenhangen dienen verder te worden onderzocht, aldus de FDA.

Klik op onderstaande banner voor meer informatie over zonnebrandmiddelen

zonnebrand

Volgens de richtlijnen van de FDA moeten actieve ingrediënten van zonnebrandmiddelen die een bloedconcentratie bereiken van 0.5 ng/ml of hoger verder worden onderzocht voor hun veiligheid.  Amerikaanse onderzoekers wilden weten of vier chemische UV-filters die veel in zonnebrandmiddelen worden gebruikt in het bloed worden opgenomen. De vier onderzochte filters waren avobenzone, oxybenzone, octocrylene en ecamsule. Hiervoor moesten 24 gezonde vrijwilligers de producten 4 maal daags voor 4 dagen aanbrengen op 75% van hun lichaamsoppervlakte in de door de fabrikant aanbevolen hoeveelheid, namelijk 2 mg per cm2. Daarna werden bij elke deelnemer 30 bloedmonsters afgenomen gedurende 7 dagen. De 4 ingrediënten werden in verschillende vormen toegediend te weten in 2 soorten sprays, in een lotion en in een crème basis.

Wat waren de bevindingen?

Reeds 1 dag na aanbrengen bereikten de bloedconcentraties van alle 4 ingrediënten waardes (ver) boven 0.5 ng/ml bij 23 van de 24 deelnemers. Deze concentraties werden vrij snel bereikt, binnen 6 uur na applicatie van avobenzone, 2 uur na aanbrengen van oxybenzone, en 6 uur na applicatie van octocrylene. Bovendien bleven de concentraties stijgen de in de daaropvolgende dagen, wat wijst op bloedophoping. Voor avobenzone was de maximum bloedconcentratie 4.3 ng/ml na 67.5 uur en bij oxybenzone was deze 209.6 ng/ml na 57.0 uur.

De onderzoekers zetten vraagtekens achter de veiligheid van chemische filters in zonnebrandmiddelen en pleiten voor verder onderzoek naar het kankerverwekkend vermogen en naar de effecten op het hormonaal systeem van deze stoffen.

Reactie van Huidarts.com

Deze verhoogde bloedconcentraties van veelgebruikte chemische filters zijn zeker zorgwekkend, maar we weten nog niet precies wat de gezondheidsrisico’s zijn voor de mens. Momenteel wordt volop onderzocht in hoeverre chemische filters kankerverwekkend zijn, of ze het hormonaal systeem kunnen schaden en of ze schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren vrucht. Houd onze berichten dus in de gaten!

Wat zijn chemische UV-filters?

Er bestaan twee soorten UV-filters, chemische en minerale. Chemische filters nemen UV stralen op en zetten deze om in warmte. Het nadeel is dat ze de huid binnendringen en huidreacties kunnen geven. Minerale filters zoals zinkoxide en titaniumdioxide, blijven op de huid liggen en kaatsen de UV stralen terug. Deze filters dringen de huid niet binnen, en zijn in theorie veiliger voor onze gezondheid.

GRASE

Naar aanleiding van alle commotie rondom chemische filters heeft de FDA nieuwe regels opgesteld waaraan UV-filters zich aan moeten houden. Begin 2019  werd daarom de term GRASE voorgesteld, wat staat voor “ Generally Recognized as Safe and Effective”. UV-filters moeten daarbij aan strenge eisen voldoen voor wat betreft de veiligheid, toedieningsvorm, sun protection factor (SPF-waarde) en breed-spectrum werking (mate van UVA-bescherming). Tot nu toe voldoen alleen nog maar twee UV-filters aan deze nieuwe veiligheids en effectiviteitsnorm, namelijk zinkoxide en titaniumoxide. Beiden zijn minerale filters. De volgende 12 chemische UV-filters staan momenteel ter beroordeling: cinoxate, dioxybenzone, ensulizole, homosalate, meradimate, octinoxate, octisalate, octocrylene, padimate O, sulisobenzone, oxybenzone, and avobenzone. Twee chemische filters zijn inmiddels niet-GRASE verklaard. Deze zijn PABA en trolamine salicylate.

Het advies van Huidarts.com is om voorlopig bovengenoemde 14 ingrediënten in zonnebrandmiddelen te mijden. Lees dus goed de ingrediëntenlijst achterop de verpakking voordat u een zonnebrandmiddel koopt. Shop verstandig!

Bron

Murali K. Matta, PhD; Robbert Zusterzeel, MD, PhD, MPH; Nageswara R. Pilli et al. Effect of Sunscreen Application Under Maximal Use Conditions on Plasma Concentration of Sunscreen Active Ingredients: A Randomized Clinical Trial. JAMA Published online May 6, 2019. doi:10.1001/jama.2019.5586

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.