Nieuws
7 april 2019

Hoge dosis vitamine D helpt tegen atopisch eczeem

Print E-mail

Hoge dosis vitamine D helpt tegen atopisch eczeem

 

 

Vitamine D tegen eczeem

Een belangrijke aanvulling op de basisbehandeling

Het nemen van een hoge dosis vitamine D is een belangrijke aanvulling op de behandeling van atopisch eczeem, dat blijkt uit recent onderzoek.

Lees hier meer over atopisch eczeem

Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van de huid. Daarom wilden onderzoekers kijken of het innemen van oraal vitamine D (5000 IU per dag) een positief effect heeft op de behandeling van patiënten met atopisch eczeem.

65 patiënten met atopisch eczeem werden verdeeld in 2 groepen: 33 patiënten kregen dagelijks vitamine D toegediend, de andere 32 patiënten een placebo. Hiernaast ontvingen alle patiënten een basisbehandeling voor atopisch eczeem (een topicaal steroïd, zeepvervanger en emolliens). Het onderzoek duurde 3 maanden.

Het vitamine D gehalte in het bloed werd vervolgens bij alle patiënten bepaald. En wat bleek: de patiënten met een hoog vitamine D gehalte in het bloed hadden minder symptomen van atopisch eczeem.

De conclusie van het onderzoek is dat dagelijkse inname van 5000 IU vitamine D per dag een positief effect heeft op de behandeling van atopisch eczeem. Patiënten die basisbehandeling ontvangen en daarbij vitamine D nemen hebben meer kans dat het atopisch eczeem zal verminderen.

Bron

Oral vitamin D3 5000 IU/day as an adjuvant in the treatment of atopic dermatitis: a randomized control trial. Sánchez-Armendáriz K, García-Gil A, Romero CA, et al.  Int J Dermatol. 2018 Dec;57(12):1516-1520. doi: 10.1111/ijd.14220. Epub 2018 Sep 20.

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!