Nieuws
17 januari 2016

Huidkanker komt ook bij kinderen voor

Print E-mail

Huidkanker komt ook bij kinderen voor

Huidkanker kinderen

Ken de risicofactoren !

De meest voorkomende vormen van huidkanker zoals basaalcelcarcinoom en plaveiselcarcinoom komen meestal vooral voor bij oudere volwassenen. Deze groep huidkankers worden “non-melanoma huidkankers” genoemd, omdat het geen melanoom is en ook niet zal ontwikkelen tot het melanoom.

Non-melanoma huidkanker komt zelden voor bij kinderen en jongvolwassenen en wordt dan veroorzaakt door predisponerende erfelijke en aangeboren aandoeningen. Predisponerend betekent dat je verhoogd gevoelig bent voor een bepaalde aandoening. Het is echter nog niet goed beschreven welke uiterlijke kenmerken, prognose en risicofactoren er bestaan voor deze huidkankers op jonge leeftijd. De auteurs van dit artikel hebben getracht dit allemaal in kaart te brengen door middel van een onderzoek in de patiëntendossiers van kinderen en jongvolwassenen met plaveiselcel- en basaalcelcarcinoom.

Er werden 28 patiënten gevonden met in totaal 182 non-melanoma huidkankers. De helft van de patiënten had een predisponerende aandoening (zoals het Gorlin syndroom) en 46% werd blootgesteld aan geneeskundige risicofactoren (langdurig gebruik van afweerremmende middelen, bestraling, chemotherapie, gebruik van voriconazol of een combinatie hiervan). Uit de groep patiënten met geneeskundige risicofactoren ontwikkelde 62% een kwaadaardige huidafwijking. Geen enkele patiënt had chemotherapiebehandeling of blootstelling aan voriconazol (een anti-schimmelmiddel) als enige risicofactor. De gemiddelde tijd tot diagnose van non-melanoma huidkanker was 948 dagen. Bij 36% van de patiënten werd de diagnose in eerste instantie niet herkend. De meeste patiënten werden operatief behandeld.

De onderzoekers concluderen dat artsen zich bewust moeten zijn van risicofactoren van de risicofactoren die geassocieerd zijn met non-melanoma huidkanker bij kinderen en jongvolwassenen. Hiermee kunnen artsen deze huidkankers sneller herkennen en behandelen.

De risicofactoren voor het krijgen van non-melanoma huidkankers op kinderleeftijd zijn dus nogmaals:

  • het hebben van een erfelijke aandoening (o.a. Gorlin syndroom, xeroderma pigmentosum),
  • langdurig gebruik van afweerremmende middelen
  • bestraling,
  • chemotherapie, en het
  • gebruik van voriconazol

 

Algemeen advies van Huidarts.com
Bescherm uw kinderen zo goed mogelijk als ze de felle zon in gaan, vooral tijdens vakanties in zonnige landen. Gebruik hiervoor geschikte kledij en zonnebrandmiddelen. Lees verder op “Verstandig zonnen”

 

Bron

Khosravi H, Schmidt B, Huang JT. Characteristics and outcomes of nonmelanoma skin cancer (NMSC) in children and young adults. J Am Acad Dermatol. 2015 Nov;73(5):785-90. doi: 10.1016/j.jaad.2015.08.007. Epub 2015 Aug 29.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.