Nieuws
18 juni 2023

Is een duurder zonnebrandmiddel beter dan een goedkopere?

Print E-mail

Is een duurder zonnebrandmiddel beter dan een goedkopere?

 

De ingrediënten geven de doorslag!

In veel blogs en artikelen lezen we dat duurdere zonnebrandmiddelen niet beter zijn dan goedkopere. Wat is hiervan waar? Huidarts.com maakt een einde aan alle misverstanden en geeft toelichting:

Lees hier meer over zonnebrandmiddelen

Om hier goed antwoord op te geven moeten we goed kijken naar de ingrediënten van deze producten. Zonnebrandmiddelen zijn van oudsher bedoeld om niet te verbranden in de zon. Een zonnebrandmiddel bevat daarom minimaal een zonnefilter om de zonnestralen terug te kaatsen (i.e minerale filter) of te neutraliseren (i.e chemische filter). Door de toenemende kennis rondom de korte en lange termijn schade van ultraviolette stralen weten we inmiddels dat in een product meer nodig is dan alleen een zonnefilter.

Extra ingrediënten

Hieronder een kort overzicht van de 3 belangrijkste extra ingrediënten die een huidig zonnebrandmiddel moet of kan bevatten:

  • Antioxidanten. Deze stoffen vangen de schadelijke (huidkankerverwekkende) vrije radicalen weg in de huid waardoor de huid extra beschermd wordt tegen verschijnselen van huidveroudering. Voorbeelden zijn vitamine C (ascorbinezuur), vitamine E (alfa-tocoferol), phytic acid (fytinezuur) en druivepitextracten.
  • Anti-pigment middelen. Deze stoffen remmen de (extra) aanmaak van melanine in de huid waardoor je de huid kan beschermen tegen overmatige pigmentvorming zoals ouderdomsvlekken en melasma. Voorbeelden zijn arbutinezuur, kojic acid, niacinamide en ook vitamine C.
  • Tinten. Vele zonnebrandmiddelen hebben een universeel bruin kleurtje door toevoeging van bepaalde kleurstoffen of tinten. Deze stoffen bevatten o.a. ijzeroxide. Behalve een cosmetische functie (het kan dienen als make-up) blijken deze tinten ook je huid extra te kunnen beschermen tegen hoogenergetische UVA stralen en zichtbare lichtstralen zoals blauwe en infrarode stralen. Deze laatste kunnen schadelijk zijn voor mensen met een gekleurde huid omdat zij sneller pigmentvlekken daarvan krijgen. 

Tot slot niet perse nodig maar als extra optie

  • Bruiningsversnellers (tan-accelarators). Deze stoffen versnellen het bruiningsproces in de huid waardoor mensen niet te lang in de zon hoeven te zitten om dat felbegeerde bruin kleurtje te krijgen. Let op, dit kunstmatige pigment beschermt je niet extra tegen een zonverbranding! Voorbeelden zijn di-hydroxyaceton en beta caroteen.

Let dus op voordat je een zonnebrandmiddel koopt of dit bovenstaande extra stoffen bevat. Wat is nou het geval. Tegenwoordig zitten deze extra stoffen (helaas) vaker in een duurder product, waardoor je toch dieper in de buidel moet grijpen. Maar soms is het product gewoon duurder omdat het een duurder merk is terwijl eenzelfde goedkoper product dezelfde ingrediënten bevat. De ingrediënten moeten dus de doorslag geven en niet het merk! Het loont dus om de zonneproducten goed van tevoren te bestuderen, het scheelt je niet alleen een beter banksaldo, maar ook een betere huid.

Wat als bij jouw favoriete zonnebrandmiddel één of meerdere extra ingrediënten ontbreekt?

Geen paniek. Er zijn goede dagcrèmes of sera te koop die bovengenoemde antioxidanten en/of anti-pigmentmiddelen apart bevatten. Deze smeer je als eerste laag op je huid en daarbovenop smeer je jouw favoriete zonnebrand. Zo heb je toch de juiste mix!

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.