Nieuws
20 maart 2016

Meer bewijs voor rol van voeding bij acne

Print E-mail

Meer bewijs voor rol van voeding bij acne

Acne en voeding

Studie onder 563 pubers en adolescenten

De rol van voeding bij het ontstaan van acne is nog steeds omstreden. Over het algemeen wordt aangenomen dat het eten van vettig voedsel en suikerproducten geen invloed hebben op het aantal en grootte van de puistjes. Desondanks hebben meerdere studies recentelijk verbanden weten te leggen tussen bepaalde voedingsmiddelen en het ontstaan van acne. Deze verbanden blijken complexer te zijn dan we eerder dachten omdat nog veel onduidelijk is over de interactie tussen hormonale factoren en voedingsfactoren.

De analyse toonde aan dat matig-ernstige acne nauw gerelateerd was aan een familiegeschiedenis met acne bij eerstegraads familieleden, overgewicht (BMI ≥ 30), een hoog melkgebruik (in het bijzonder magere melk, kaas/yoghurt, zoetigheden/cakejes, chocolade), een lage consumptie van vis en een beperkte intake van fruit en groenten.

De analyse van de onderzoekers bevestigt een verband tussen meerdere voedingsproducten en acne. De auteurs bevelen behandelaars van acne aan om bewust te zijn van de complexe verbanden tussen dieetfactoren en acne.

 

Advies Huidarts.com
Deze studie levert nieuw bewijsmateriaal aan voor de relatie tussen voeding en acne. Toekomstige studies moeten zich richten op de mechanismen die hierbij belangrijk zijn. Er blijven echter nog een aantal vragen onbeantwoord. Wat is de interactie tussen hormonale factoren en voedingsmiddelen ? Wanneer acne inderdaad wordt verergerd door bijvoorbeeld het drinken van magere melk, moet die persoon dit voedingsmiddel dan voor altijd laten staan of alleen tijdens de puberteit ? We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen !

Bron

Grossi E, Cazzaniga S, Crotti S et al and the GISED Acne Study Group. The constellation of dietary factors in adolescent acne: a semantic connectivity map approach. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016 Jan;30(1):96-100. doi: 10.1111/jdv.12878. Epub 2014 Dec 2.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!