Huidaandoeningen

Acne tips

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Hieronder volgen een aantal tips die je kan helpen om zo snel mogelijk van je puistjes af te komen.

puistje uitdrukken

1. Knijp puistjes niet zelf uit.

Knijp de gele puskopjes en de witte mee-eters niet uit. Bij het drukken of knijpen met je vingers druk je niet alleen de talg naar buiten maar druk je ook wat talg naar binnen. Hierdoor ontstaan er onderhuids nog meer ontstekingen en daardoor meer risico op een litteken. Laat zwarte mee-eters uitlepelen door een huidtherapeute of een schoonheidsspecialiste.

2. Ga niet langdurig onder de zon als je acne hebt

Ultraviolette stralen uit de zon kunnen in het begin acne iets verbeteren, maar later wordt de huid door UV stralen juist dikker waardoor er meer mee-eters gaan ontstaan. Ga ook niet onder de zonnebank als je acne hebt. Een zonnebank straalt ook UV stralen uit.

3. Reinig dagelijks je gezichtshuid

Acne heeft niets te maken met een slechte hygiëne. Maar dagelijks je huid reinigen kan ertoe bijdragen dat je huid er minder vet uit gaat zien, maar acne wordt er niet door voorkómen of er door genezen. Ga vooral niet je huid boenen of schrobben, want dit heeft een averechts effect. Producten waarmee je je huid kan reinigen bevatten meestal een lage concentratie van salicylzuur, een hoorn oplossend middel.

4. Eet dagelijks gevarieerd.

Eet veel verse groente en vers fruit en volkorenproducten. Je hoeft eigenlijk niets te laten staan. Zoals bekend heeft acne niets te maken met vette voeding of fast food. Indien je echter toch sterk het vermoeden heeft dat jouw acne verergert door het eten van patat, chocola, varkensvlees, melkproducten e.d., is het natuurlijk wel verstandig om deze voedingsmiddelen te vermijden.

5. Gebruik cosmetica op waterbasis

Gebruik geen vette afsluitende huidverzorgingsproducten en bedek je pukkels niet met een dikke laag make up. Deze producten kunnen de poriën nog meer afsluiten waardoor er nog meer mee-eters ontstaan. Wil je toch cosmetica gebruiken, neem dan producten op waterbasis. Verwijder make-up met lauwwarm water en een hypoallergene make up reiniger.

6. Wees voorzichtig met huidverzorgingsproducten en andere medicijnen.

Huidverzorgingsproducten (dag- en nachtcrèmes) , make-up en zonnebrandmiddelen kunnen acne soms doen ontstaan of verergeren. Langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan ook acne uitlokken. Voorbeelden hiervan zijn corticosteroïd crèmes (hormoon crèmes) en orale prednison. Indien mogelijk, dient het gebruik van verdachte geneesmiddelen gestaakt te worden.

7. Gebruik de juiste anticonceptie pil

Het gebruik van de anticonceptiepil kan acne ook doen verergeren. Wanneer dit bij jou het geval is, kun je overstappen op een pil die ook een anti-acne werking heeft. Bespreek dit met je huisarts.

8. Niet alle acnebehandelingen werken even goed bij iedereen

Mensen uit jouw omgeving kunnen je allerlei goedbedoelde adviezen geven over behandelingen tegen acne. Wees hier kritisch op. Dat een bepaalde behandeling bij iemand goed heeft geholpen kan op toeval berusten. Misschien heb jij hier geen baat bij of werkt deze behandeling juist averechts op jouw huid. Een goede acne behandeling is een behandeling waarvan de werkzaamheid en veiligheid krachtig bewezen is in diverse wetenschappelijke studies en onderzoeken. Een relatief dure acne behandeling wil niet zeggen dat het ook beter werkt.

9. Heb geduld tijdens de behandeling

Wanneer je acne wordt behandeld met medicijnen is het zaak om geduld te hebben. Bij een behandeling met antibiotica kan het soms twee tot vier maanden duren voordat je effect ziet. De behandeling met isotretinoïne bij ernstige acne duurt in de regel 8 tot 10 maanden. Het beeld van acne is ook bij iedere persoon weer anders. Wat bij de ene goed en snel werkt kan bij de andere langzaam of helemaal niet werken. Meestal geeft een combinatiebehandeling het snelst effect. Geef de moed dus niet te snel op ook al gebeurt er in de eerste paar weken voor jouw gevoel nog niets.

10. Houd je aan de behandelvoorschriften van de arts.

Als je wordt behandeld met medicijnen is het belangrijk dat je aan de voorgeschreven dosering houdt. Lees goed de bijsluiter en vraag zo nodig uitleg aan je arts. Als je bijwerkingen hebt geef dit dan altijd door aan je arts. Wellicht is een ander middel beter voor je.

Reinig dagelijks je gezicht
Reinig dagelijks je gezicht
Breng niet al te dikke lang make-up aan om je puistjes te bedekken
Breng niet al te dikke laag make-up aan om je puistjes te bedekken
Advertenties
  • Voor de laserbehandeling van acne littekens klik op de logo

    Behandelkliniek
Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?