Huidaandoeningen

Acne fulminans

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is acne fulminans ?

Acne fulminans

Acne fuminans is een zeldzame acute verergering van een bestaande acne die gepaard gaat met algemeen onwelbevinden en ziektegevoel. Bijna altijd treft acne fulminans jongens in de puberteit die al een ernstige vorm van acne hebben.

Hoe ontstaat acne fulminans ?

Waarom het acne plotseling verergert is niet bekend. Stress, infecties en toenemende warmte van de omgeving zijn genoemd als uitlokkende factoren. Deze factoren zijn tot nu toe nog niet goed ondersteund door wetenschappelijke studies. Sommige artsen menen dat acne fuminans gewoon een uitgebreide vorm is van acne conglobata dat gepaard gaat met lichamelijke klachten.

Wat zijn de symptomen van acne fulminans ?

Er is sprake van een acuut optredende verergering van een reeds bestaande ernstige vorm van acne. We zien een toename van ontstekingen gekenmerkt door groter wordende pijnlijke rode en paarsrode bulten en pustels, korstvorming en abcessen in de huid. Sommige bulten kunnen gaan openknappen met bloed- en pusuitvloed. Meestal zijn het gezicht, de hals en de bovenrug betrokken. De persoon voelt zich behoorlijk ziek met koorts en gewrichtspijn van vooral de onderrug en de knieën. Door de pijn loopt de patiënt een beetje voorovergebogen.

Pijnlijk ontstoken puistkoppen op de schouder
Pijnlijk ontstoken puistkoppen op de schouder
Flink ontstoken puist neigend naar abcesvorming
Flink ontstoken puist neigend naar abcesvorming

Hoe wordt de diagnose van acne fulminans gesteld ?

De diagnose wordt gesteld op grond van het klinisch beeld: acute verergering van ernstige acne die gepaard gaat met lichamelijke klachten. Aanvullend kan bloed- en urine onderzoek worden gedaan om ontstekingswaarden te meten. Bij twijfel kan er altijd een huidbiopsie worden genomen

Wat is de behandeling van acne fulminans ?

Acne fulminans dient met orale medicatie worden bestreden. Aanvankelijk wordt gestart met een kuur prednison die afhankelijk van het respons in 7 tot 14 dagen weer wordt afgebouwd. Dit wordt gedaan om de ontstekingen snel af te remmen. Tegelijkertijd kan er gestart worden met isotretinoïne , een middel die de talgklierfunctie afremt en ook de ontstekingen voor de lange termijn kan aanpakken. Alternatieven zijn orale antibiotica zoals doxycycline, erythromycine of claritromycine. Het duurt minimaal 8-12 weken voordat de huidafwijkingen rustiger worden. De behandeling met isotretinoïne wordt daarna volgens de gebruikelijk schema voortgezet tot de duur van in totaal 8-10 maanden. Indien er abcessen zijn ontstaan in de huid dienen deze operatief te worden ontlast.

Wat kunt u zelf doen als u acne fulminans heeft ?

  • Knijp de puistjes niet zelf uit. Bij het drukken of knijpen met je vingers of pincet druk je niet alleen de talg naar buiten maar druk je ook wat talg naar binnen. Hierdoor ontstaat er onderhuids nog meer ontstekingen en daardoor meer risico op een litteken.
  • Bij koorts of pijn mag u gerust een paracetamol innemen
  • Neem voldoende rust tijdens de koortsperiode. U kunt deze aanval beschouwen als een stevige griep.

Wat is het beloop van acne fulminans ?

Ondanks het tijdig inzetten van orale medicatie is er kans dat er (diepe) littekens in de huid zullen achterblijven.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?