Nieuws
9 april 2017

Minder doden door minder te bakken

Print E-mail

Minder doden door minder te bakken

Pleidooi voor verbod op zonnebanken

In de Verenigde Staten gaan stemmen op voor een verbod op de zonnebank voor minderjarigen. Volgens Amerikaanse onderzoekers scheelt dit bij jongeren tot 14 jaar ruim 61.800 melanomen en 6735 sterfgevallen. En niet onbelangrijk: het bespaart bovendien 342,9 miljoen Amerikaanse dollar aan behandelkosten.

De Amerikaanse onderzoekers maakten voor hun schatting gebruik van een statistisch model. De geschatte gezondheidswinst en economische voordelen werden groter naarmate het zonnebankgebruik verder werd teruggedrongen.

Zonnebank gevaarlijker dan motorrijden

Wie regelmatig onder de zonnebank ligt, loopt meer risico op huidkanker. Dat lijkt niks nieuws onder de zon, maar nog altijd klampen hele volksstammen zich vast aan het schoonheidsideaal van een ‘gezonde’ gebruinde huid. Nederlandse dermatologen trokken in 2015 aan de bel om de verkoop van zonnebanken aan particulieren aan banden te leggen. De zonnebank zou jaarlijks 80 doden op zijn geweten hebben. Ter vergelijking overleden 47 mensen in 2015 door een motorongeluk.

Het terugdringen van zonnebankgebruik kan het aantal melanomen, de sterfte aan melanomen en de behandelkosten verminderen. De onderzoeksresultaten onderstrepen opnieuw waarom het belangrijk is voortdurend pogingen te doen om zonnebankgebruik terug te dringen en melanomen te voorkomen.

Bronnen

The potential impact of reducing indoor tanning on melanoma prevention and treatment costs in the United States: An economic analysis. Guy GP, Zhang Y, Ekwueme DU, Rim SH, Watson M. J Am Acad Dermatol. 2017 Feb;76(2):226-233.

Zonnebank geeft verhoogd risico op huidkanker, gevaren onderschat

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/16/aantal-verkeersdoden-stijgt-naar-621-in-2015

 

Met dank aan

drs Niel Kruyt, arts-journalist

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!