Nieuws
9 juli 2016

Opmars van persisterende insectenbeten

Print E-mail

Opmars van persisterende insectenbeten

Geen gewone muggenbulten

Heerlijk die zomertijd ! Veel naar buiten en van het zonnetje genieten. Ook de tijd om mooie reizen te maken. Steeds meer Nederlanders reizen naar tropische oorden en ondernemen soms ook backpack jungle-avonturen om meer van het land te zien. Helaas is de zomertijd ook de tijd waarin veel mensen inclusief vakantiegangers te maken krijgen met huidaandoeningen.

Deze worden niet alleen veroorzaakt door ziekteverwekkers die endemisch zijn op de bestemming maar ook door verminderde sanitaire omstandigheden en door activiteiten die ondernomen werden tijdens de reis. Huidaandoeningen staan zelfs op de derde plaats van alle medische problemen bij teruggekeerde reizigers en vakantiegangers. De meest voorkomende huidaandoeningen zijn niet alleen de huidschimmels (vooral voetschimmel) maar vooral ook de insectenbeten. Voorbeelden zijn creeping eruption, schurft, tungiasis, myiasis, leischmaniasis, huiduitslag door virussen (actueel de zika virus) en parasieten, en beten door zeedieren zoals kwallenbeten. Een van de meest voorkomende “erfenis” van de zomer en zomervakantie zijn echter de zogenaamde “persisterende insectenbeten”.

Wat zijn persisterende insectenbeten ?

Van “persisterende insectenbeten ” wordt gesproken wanneer insectenbultjes langer dan 6 weken blijven bestaan. Deze vorm zien we vooral bij volwassenen en wordt de laatste jaren steeds meer gezien op de poliklinieken dermatologie. Hierbij komen steeds weer nieuwe krabbultjes op de huid, ook al is er geen sprake meer van een recente insectenbeet. De bulten kunnen zeer heftig jeuken waardoor na het krabben diepe littekens kunnen ontstaan. De persisterende insectenbeten kunnen soms wel maanden blijven bestaan. Persisterende insectenbeten worden niet altijd door uw huisarts herkend. Soms is er een huidbiopsie nodig om de diagnose vast te stellen. De behandeling bestaat uit lokale sterk werkende corticosteroïden vaak aangevuld met een anti-allergietablet. Wanneer deze behandeling niet werkt wordt lichttherapie of een kuur met afweerremmende middelen (prednisolon, ciclosporine) ingezet.

Wat moet u doen als uw insectenbeten langer aanhouden ?

Blijf niet met de jeuk zitten en raadpleeg uw dermatoloog voor verder onderzoek en gerichtere behandeling ! Voorkom littekens.

 

Bron

Vasievich MP, Villarreal JD, Tomecki KJ . Got the Travel Bug? A Review of Common Infections, Infestations, Bites, and Stings Among Returning Travelers. Am J Clin Dermatol. 2016 Jun 25. [Epub ahead of print]

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!