Nieuws
14 december 2020

Slechtere prognose bij melanoom van de vulva of vagina

Print E-mail

Slechtere prognose bij melanoom van de vulva of vagina

 

 

Tijdige opsporing redt levens

Een zeldzame vorm van het melanoom is het melanoom van de vulva of vagina. De prognose van dit type melanoom is slecht, omdat er vaak sprake is van uitzaaiing. In een recent gepubliceerd Amerikaans onderzoek werd gekeken naar factoren die de levensverwachting van patiënten met vulvair en vaginaal melanoom beïnvloeden.

Lees hier meer over het melanoom

In het onderzoek werden gegevens van 1400 patiënten met vulvair melanoom en 463 patiënten met vaginaal melanoom geanalyseerd. Van de vrouwen met vulvair melanoom onderging 79% een operatie, bij vrouwen met een vaginaal melanoom was dit 50%. Van de patiënten met niet-uitgezaaid melanoom kreeg ongeveer 45% een lymfeklieronderzoek. Het lymfeklieronderzoek toonde bij deze vrouwen aan dat er bij een derde van de gevallen uitzaaiing naar de lymfeklieren aanwezig was.

De levensverwachting was bij patiënten met vulvair melanoom een stuk hoger, namelijk 99 maanden, in vergelijking met 19 maanden bij patiënten met vaginaal melanoom. De overleving werd sterk beïnvloed door de leeftijd bij diagnose, etniciteit, het type van de tumor, de grootte en het stadium van het melanoom en het wel of niet ondergaan van een operatie. Ook is lymfeklieronderzoek een belangrijke voorspeller voor overleving.

Het melanoom van de vulva of vagina heeft een slechte prognose en de levensverwachting is van veel factoren afhankelijk, met name of er sprake is van uitzaaiing naar de lymfeklieren. Tijdige ontdekking kan de overleving mogelijk positief beïnvloeden: het advies is daarom om regelmatig zelfcontrole te doen.

 

Bron

Wohlmuth C, Wohlmuth-Wieser I, May T, et al. Malignant Melanoma of the Vulva and Vagina: A US Population-Based Study of 1863 Patients.Am J Clin Dermatol. 2020 Apr;21(2):285-295.

 

Met dank aan

Annelie Musters

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.