Nieuws
24 maart 2020

Werkt hydroxychloroquine tegen een coronavirus infectie?

Print E-mail

Werkt hydroxychloroquine tegen een Coronavirus infectie?

 

Oud dermatologisch middel blijkt potentiële virusremmer

Franse artsen uit Marseille hebben recentelijk ontdekt dat COVID-19 patiënten mét of zonder symptomen goed gereageerd hebben op het bekende antimalariamiddel hydroxychloroquine. COVID-19 is de naam van  de longziekte die veroorzaakt wordt door een coronavirus infectie. Hydroxychloroquine is een bekend middel in de dermatologie.

Lees hier meer over hydroxychloroquine

Twintig patiënten die begin maart 2020 tot 16 maart 2020 werden opgenomen in het ziekenhuis kregen 3 maal daags 200 mg hydroxychloroquine voor 10 dagen. Zes hiervan kregen ook een antibioticum erbij, namelijk azitromycine, 500 mg op dag 1 en 250 mg voor de daaropvolgende 4 dagen. In deze groep zaten ook 2 mensen bij die geen symptomen hadden maar wel positief getest. Gedurende dezelfde tijd werden ook 10 patiënten bestudeerd die niet met medicijnen werden behandeld. Zij dienden als controlegroep. De resultaten waren opmerkelijk. Op dag 6 werd bij alle behandelde patiënten geen coronavirus meer aangetroffen in de testen. Bij de controlegroep die niet behandeld werd scoorden de testen nog positief.

Op basis van deze bevindingen hebben de artsen hydroxychloroquine in combinatie met azitromycine aanbevolen als potentiele eerste keus behandeling bij patiënten met de ziekte COVID-19 als gevolge van een infectie met het coronavirus. Verder onderzoek moet uitwijzen of het middel ook preventief werkt bij risicogroepen (zoals gezondheidswerkers) om zo de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Wat is hydroxychloroquine?

Hydroxychloroquine is een (voormalig) antimalariamiddel dat tegenwoordig vaker wordt ingezet bij de behandeling van reumatische ziekten maar ook bij een aantal dermatologische aandoeningen zoals lupus erythematosus (dit is een auto-immuunziekte) en ernstige zonneallergie. De reumatoloigen en ook de dermatologen hebben al veel ervaring met dit middel en weten ook inmiddels dat het middel goed verdragen wordt.

Lees hier meer over lupus van de huid

Is hydroxychloroquine overal verkrijgbaar?

Nee zeker niet. Dit middel is uitsluitend op recept verkrijgbaar bij uw arts en alleen op strikte indicatie. De overheid verzoekt mensen dan ook om geen geneesmiddelen zoals deze te gaan hamsteren.

Moeten we nu massaal hydroxychloroquine gaan slikken?

Nee nog lang niet. Volgens experts is het beschikbare bewijs voor dit middel nog net niet genoeg om het als een eerste keus behandeling in te zetten. Het is goed mogelijk dat ziekenhuizen dit middel al wel gaan toepassen maar dan op basis van een zogenaamde “off-label use”. Dit betekent dat het middel wordt gegeven voor een indicatie waar het niet voor geregistreerd is, maar dat er wel voldoende bewijzen zijn dat het middel werkzaam en veilig genoeg voor is.

Ik heb zelf lupus van de huid en gebruik al jaren dit middel. Ben ik nu extra goed beschermd tegen een coronavirus infectie?

Dat zou mooi zijn natuurlijk, maar hier is nog geen hard bewijs voor. Houdt  u zich dus goed aan de voorgeschreven dosis van uw arts.

Zijn er ook andere geneesmiddelen bekend die werkzaam zijn tegen COVID-19?

Ja, een reeds bestaande virusremmer genaamd remdesivir blijkt ook goed te werken bij COVID-19. Dit medicijn bleek eerder ook effectief te zijn bij de behandeling van het Ebola virus (studie Wang). Verder onderzoek zal uitwijzen of dit middel echt zo werkzaam is in de bestrijding van het coronavirus.

 

Bronnen

  • Gautret P, Lagier JC, Paola P et al. Hydroxychloroquine and azithromycin as a treatment for COVID -19: results of an open label non-randomized clinical trial.  International Journal of Antimicrobial Agents. In press.
  • Wang M, Cao R, Zhang L et al. Remdesivir and chloroquine effectively inhibit the recently emerged coronavirus (2019-nCoV). Cell Res 2020;10-0282

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.