Nieuws
14 december 2020

Zwangerschap en psoriasis

Print E-mail

Zwangerschap en psoriasis

 

Meer risico op nadelige uitkomsten

Vrouwen met psoriasis lijken meer risico te lopen op bepaalde complicaties tijdens de zwangerschap. Ook lijken er negatieve effecten te kunnen zijn voor het ongeboren kind. Dit is aangetoond in een onderzoek in Zweden naar de zwangerschapsuitkomsten en nadelige effecten voor de moeder bij vrouwen met psoriasis.

In het onderzoek werden gegevens uit een grote bevolkingsstudie in Zweden gebruikt om uitkomsten tijdens en na de zwangerschap bij vrouwen met en zonder psoriasis met elkaar te vergelijken.

In vergelijking met vrouwen zonder psoriasis waren de vrouwen met psoriasis jonger bij de geboorte van hun eerste kind en hadden ze langere periodes tussen verschillende de zwangerschappen. Bij vrouwen met psoriasis werd er een verhoogd risico op zwangerschapshypertensie en op het vroegtijdig breken van de vliezen gezien. De pasgeboren kinderen van vrouwen met psoriasis waren vaker relatief groot bij de geboorte en ook hadden deze kinderen vaker een gespleten gehemelte of andere aangeboren misvormingen.

De resultaten van dit onderzoek kunnen wel beïnvloed zijn door de levensstijl van de vrouwen, de ernst van de ziekte of het type en duur van de psoriasis behandeling, waarover helaas geen gegevens beschikbaar waren. Daarnaast is meer onderzoek in grotere groepen nodig om deze uitkomsten te bevestigen.

Hoewel er geen bewijs was dat de vruchtbaarheid negatief werd beïnvloed, hadden vrouwen met psoriasis wel een verhoogd risico op verschillende nadelige uitkomsten tijdens en na de zwangerschap. Er toenemend bewijs dat zwangerschappen bij vrouwen met psoriasis speciale monitoring vereisen.

 

 Bron

Lambe M, Bergstrom AV, Johansson ALV, et al. Reproductive patterns and maternal and pregnancy outcomes in women with psoriasis-A population-based study. J Am Acad Dermatol. 2020 May;82(5):1109-1116.

 

Met dank aan

Annelie Musters

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.