Huidaandoeningen

Psoriasis guttata

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (207)
  • Laatste update: 25-03-2024
  • E-mail

Wat is psoriasis guttata?

Psoriasis guttata is een bijzondere vorm van psoriasis waarbij acuut en plotseling een huiduitslag overal op het lichaam ontstaat. Het staat ook bekend als de “druppelvorm” van psoriasis. Het ontstaat meestal tussen de 10 en 40 jaar en komt bij mannen als vrouwen waarschijnlijk even vaak voor. Voor sommige mensen geldt psoriasis guttata als een beginsymptoom van de meer algemene vorm van psoriasis (psoriasis vulgaris). Hoeveel mensen met psoriasis guttata daadwerkelijk later psoriasis vulgaris zullen krijgen is echter nog onbekend.

Wat is de oorzaak van psoriasis guttata?

Psoriasis guttata kan zomaar ontstaan, maar wordt vaker gezien na een keelinfectie met bacteriën van de groep A bèta-hemolytische streptokokken (Streptococcus pyogenes). De keelinfectie heeft zich meestal 2 tot 4 weken voorafgaande aan de huiduitslag plaatsgevonden. Wanneer mensen met een aanleg voor psoriasis worden besmet met deze bacterie krijgen ze een soort koortsuitslag. Deze uitslag gaat blijkbaar over in psoriasis guttata. Tot slot kan psoriasis guttata ook ontstaan na gebruik van bepaalde medicijnen zoals NSAIDs, bètablokkers en antimalariamiddelen.

Wie kan psoriasis guttata krijgen?

Psoriasis guttata kan bij iedereen optreden ook bij mensen die nog nooit eerder psoriasis hebben gehad. Vaker wordt deze vorm echter gezien bij mensen met een aanleg voor psoriasis, waarbij psoriasis in de familie voorkomt.

Hoe ziet psoriasis guttata eruit?

We zien binnen een korte tijd tientallen tot honderden kleine ( 1 tot 10 mm) grote ronde tot ovale rood schilferende bultjes of vlekjes op de romp en ledematen. Deze plekken kunnen ook op het gezicht en de op hoofdhuid voorkomen. De plekken geven soms jeukklachten maar doen geen pijn. Wanneer je met de rand van je nagel over de oppervlak van de plek heen krabt worden de schilfers nog witter. Dit noemen we het positieve kaarsvetfenomeen.

Ernstige vorm van psoriasis guttata met neiging tot vormingvan grotere plakkaten
Ernstige vorm van psoriasis guttata met vorming van grotere plakkaten
Milde vorm op de romp
Milde vorm op de romp
Detail foto met kaarsvetfenomeen
Detail foto met kaarsvetfenomeen

Hoe wordt psoriasis guttata vastgesteld?

Het klinisch beeld van psoriasis guttata is zo duidelijk dat de diagnose voor de dermatoloog meteen op het eerste gezicht duidelijk is. Bij twijfel wordt er soms toch nog een huidbiopsie genomen. Bij mensen die tevens een keelinfectie hebben of hebben doorgemaakt wordt ook een bloedonderzoek verricht om antistoffen die gevormd zijn tegen de streptokokken bacterie aan te tonen. Bij een verse keelinfectie kan de streptokok bacterie soms nog met een keeluitstrijkje en een kweek worden aangetoond.

Wat is de behandeling van psoriasis guttata?

MILDE VORM

Bij een milde vorm kan worden volstaan met het dagelijks aanbrengen van een lokale corticosteroïd crème of zalf of een vitamine D zalf of een combinatie hiervan (bètamethason-calcipotriol). Daarnaast dient de huid dagelijks ingevet te worden om de huid soepel te houden.

ERNSTIGE VORM

Bij een meer uitgebreide vorm met veel jeukklachten is een totaal lichaamsbelichting met smalspectrum UVB stralen de beste optie. De succespercentage is vrij hoog en de behandeling heeft weinig bijwerkingen

Moet ik ook met antibiotica worden behandeld?

Een antibioticakuur is alleen zinvol gebleken wanneer er daadwerkelijk uit de keelkweek en/of bloedtest een infectie met de streptokokken bacterie is aangetoond.

Komt psoriasis guttata vaak terug?

Bij de meeste mensen gaat de aandoening of vanzelf weg of na adequate behandeling. Zoals gezegd kan psoriasis guttata later overgaan in de gewone psoriasis vorm, maar de kans hierop is onbekend. Ook kan bij sommige mensen de aandoening telkens terugkeren.

Moeten mijn keelamandelen worden verwijderd als ik vaak psoriasis guttata krijg ?

Bij mensen bij wie psoriasis guttata regelmatig terug komt en bij wie ook de keelamandelen vergroot zijn kan het helpen om deze operatief te verwijderen (tonsillectomie). De kans op terugkeer van de aandoening neemt dan aanzienlijk af.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.