Huidaandoeningen

Balanitis van Zoon

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is balanitis van Zoon ? 

De balanitis van Zoon is een chronische goedaardige aandoening die in het algemeen voorkomt bij onbesneden mannen van middelbare en oudere leeftijd. Een andere benaming is “plasmocellulaire balanoposthitis”.  (“Balanitis” betekent ontsteking van de eikel en “phostitis” die van de voorhuid). Zoon is de naam van de arts die de aandoening in 1972 voor het eerst beschreef.

Hoe ontstaat balanitis van Zoon ?

De oorzaak is nog onduidelijk. Tot nu toe kan er geen infectieuze oorzaak worden aangetoond. De aandoening is dus niet besmettelijk. Men veronderstelt dat de afwijkingen het gevolg zijn van voortdurende irritatie van het slijmvlies van de eikel in combinatie met inadequate hygiëne (ophoping van urine, smegma, huidschilfers, lokale bacteriën ? ). De aandoening wordt namelijk niet gezien bij besneden mannen.

Hoe ziet balanitis van Zoon eruit ?

We zien rode, glanzende, gladde, vochtige samenvloeiende vlekjes op de eikel van de penis, en het binnenblad van de voorhuid. De afwijkingen geven doorgaans geen klachten (geen pijn of jeuk). Soortgelijk afwijkingen kunnen we ook vinden op andere plaatsen van het lichaam, waar onder de schaamlippen (dus ook bij de vrouw !) , mond, lippen en de huig.

Klik hier voor de vulvitis van Zoon

 

 

Hoe wordt balanitis van Zoon vastgesteld ?

Een huidbiopsie wordt meestal verricht omdat de aandoening sterk kan lijken op andere goedaardige huidziektes zoals lichen ruber planus, psoriasis, seborrhoisch eczeem of een geneesmiddelreactie. Een huidbiopsie wordt echter voornamelijk gedaan om een kwaadaardige huidziekte uit te sluiten, die ook sterk op balanitis van Zoon kan lijken.

Typisch beeld van balanitis van Zoon
Het “kissing fenomeen” bij balanitis van Zoon

Wat is de behandeling van balanitis van Zoon ?

U krijgt een corticosteroïd crème die dagelijks u 5 dagen in de week op de plekjes moet aanbrengen. Indien er al verbetering optreedt kunt u het aanbrengen afbouwen tot maximaal 2 maal per week.  Bij hardnekkige gevallen kan een besnijdenis (“circumcisie”) de klachten helpen verminderen. Deze kleine verrichting wordt door de uroloog uitgevoerd.

Wat kunt u zelf doen bij balanitis van Zoon ?

Goede lokale hygiëne kan helpen om secundaire schimmel- of bacteriële infecties te voorkomen. In hoeverre hygiëne adviezen het ziektebeloop beïnvloeden is nog onduidelijk.

 

Kan ik gewoon geslachtsgemeenschap hebben?

Wanneer de aandoening in een rustige fase is (minder rood, minder vochtig en glanzend) is er geen reden waarom u geen geslachtsgemeenschap kan hebben. Is de ziekte echter in volle glorie aanwezig, is het beter om geen seks te hebben, omdat het aangetast slijmvlies van de eikel gemakkelijk stuk kan gaan. In deze toestand kan zelfs het gebruik van een condoom niet altijd voorkómen dat de huid van de eikel tijdens het vrijen toch beschadigd raakt.

Gaat balanitis van Zoon over ?

Balanitis van Zoon is een chronische aandoening die de neiging heeft om na aanvankelijk verbetering weer in alle hevigheid terug te keren. De aandoening zal echter altijd goedaardig blijven.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?