Huidaandoeningen

Bowenoide papulose

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is bowenoide papulose ?

Bowenoide papulose betreft meestal goedaardige, gepigmenteerde wratachtige gezwelletjes die gelokaliseerd zijn op en rondom de geslachtsdelen van de man en de vrouw. In een klein deel van de gevallen verandert de aandoening in een vorm van een huidkanker (type plaveiselcelcarcinoom) .

Hoe ontstaat bowenoide papulose ?

Bowenoide papulose wordt meestal veroorzaakt door een infectie met het Humaan Papillomavirus (HPV)  subtypen 16 en 18 (vergelijk: genitale wratten worden meestal veroorzaakt door subtypen 6 en 11). Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat Bowenoide papulose net als genitale wratten seksueel contact overdraagbaar is. Het komt dus vooral voor bij seksueel actieve personen.  Bijzondere risicogroepen zijn homoseksuele mannen en personen geïnfecteerd met  HIV.

Hoe ziet bowenoide papulose eruit ?

We zien kleine ronde tot ovale maar meestal vlakke, wratachtige, bruine en bruinrode gezwelletjes aan de geslachtsdelen van de man en vrouw. Bij de man behalve de penis ook op de eikelhuid.  Ook kunnen de afwijkingen zich overal in de schaamstreek, liezen en het gebied rondom de anus bevinden. Bij vrouwen kunnen de gezwelletjes ook op de baarmoedermond optreden.  Meestal zijn er geen klachten, soms jeuk.

Hoe wordt de diagnose bowenoide papulose gesteld ?

Bij twijfel tussen een gewone genitale wrat en een Bowenoide papulose wordt er altijd een huidbiopsie gedaan dat voor weefselonderzoek wordt opgestuurd naar het laboratorium.

Wat is de behandeling van bowenoide papulose ?

  • Effectief is de lokale toepassing van 5-Fluorouracil crème op de wratjes. Ook het wratten middel podofylline is een geschikte alternatief.
  • Bij meerdere wratjes kan behandeling met vloeibaar stikstof of wegbranden (elektrocoagulatie) worden toegepast.
  • Bij hardnekkige gevallen kunnen de wratjes ook operatief worden verwijderd
  • Therapieresistente gevallen worden ingestuurd voor radiotherapie. Deze behandeling is echter niet erg populair.

Wat kunt u zelf aan bowenoide papulose doen ?

Als u geen vaste relatie heeft wordt het aangeraden om bij een nieuw seksueel contact een condoom te gebruiken.

Kan bowenoide papulose kwaadaardig worden ?

De meeste vormen zullen goedaardig blijven en niet doorgroeien in de huid. Bij een klein deel van de gevallen zal er op den duur huidkanker (type plaveiselcelcarcinoom) ontstaan. Er zijn ook gevallen van spontane genezing gemeld. Bij vrouwen zijn de HPV subtypen 16 en 18 gerelateerd met jet krijgen van een baarmoedermondkanker. Regelmatige controlebezoeken worden dus ook aangeraden. Recidieven zijn altijd mogelijk.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?