Huidbehandelingen

Trichloorazijnzuur

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Voor wie is Trichloorazijnzuur bedoeld ?

Trichloorazijnzuur (afgekort TCA) wordt toegepast in de behandeling van genitale wratten, lentigines (pigmentvlekken), actinische keratose en een aantal goedaardige huidgezwelletjes zoals xanthelasmata (vetbultjes onder de ogen) en ouderdomswratten.

Hoe werkt trichloorazijnzuur ?

TCA is een etsende zuurverbinding die bij plaatselijk aanbrengen een beschadigende werking heeft op huidcellen.

Hoe wordt trichloorazijnzuur toegediend ?

TCA wordt in vloeistof vorm met behulp van een wattenstaafje op de afwijkende huiddelen aangestipt. Direct na aanstippen wordt de huid wit van kleur, dit verschijnsel is normaal en wordt “frosting” genoemd. Het wit worden verdwijnt na enkele uurtjes waarna er langzamerhand een bruingeel korstje ontstaat. Wanneer dit korstje de huid verlaat blijft er een soort schaafwondje achter die doorgaans zonder littekenvorming geneest. De genezingsduur ligt tussen de 10 en 14 dagen. Indien er meerdere behandelingen nodig zijn wordt er een behandelinterval van 4 tot 8 weken aangehouden om de huid tussendoor goed te laten genezen.

Vóór de behandeling van een vetbultje (xanthelasma), zie pijl
Vóór de behandeling van een vetbultje (xanthelasma), zie pijl
Direct na de behandeling, frosting effect
Direct na de behandeling, frosting effect

Wat zijn de verwachte resultaten van trichloorazijnzuur behandeling ?

Voor genitale wratten zijn er meerdere behandelingen nodig zijn om de afwijkingen te doen verdwijnen. Xanthelasmata, lentigines en actinische keratosen reageren vaak al na 1 behandeling; deze aandoeningen komen echter nog eens terug, waardoor een herhaalbehandeling nodig is.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van trichloorazijnzuur ?

Direct na aanbrengen voelt men een branderige pijn, die echter na enkele minuten weer vermindert. Om de pijn te verzachten wordt er een gaasje gedrenkt met koud water of een coldpack op de behandelde huid geplaatst. Indien de omliggende, gezonde huid ook in aanraking komt met het zuur wordt deze ook wit en ontstaat ook hier een korstje. Bij behandeling van grotere oppervlakten wordt de omgevende gezonde huid daarom soms beschermd met een laagje vaseline of talk. Zeldzamere bijwerkingen zijn zweertjes, schaafwondjes en op de lange termijn pigmentverschuivingen.

Waar moet u op letten als u met trichloorazijnzuur wordt behandeld ?

Er bestaan geen contra-indicaties voor het gebruik van TCA. Ook zijn er geen wisselwerkingen bekend met het gebruik van andere (orale) medicijnen.Over het gebruik van TCA tijdens zwangerschap of het geven van borstvoeding zijn geen gegevens bekend. Toepassing tijdens zwangerschap of tijdenshet geven van borstvoeding wordt daarom afgeraden. Tijdens de genezingsfase is het raadzaam om fel zonlicht te vermijden indien de behandeling in het gezicht heeft plaatsgevonden. De behandelde huid kan namelijk sneller verbranden.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Behandelkliniek
HELON

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?