Huidaandoeningen

Granuloma annulare

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is granuloma annulare ?

Granuloma annulare is een chronische goedaardige huidaandoening van onbekende oorsprong. De benaming dankt deze ziekte aan zijn kenmerkende verschijningsvorm ringvormige (=annulair) verhevenheden (= granuloma) in de huid. De aandoening komt bij zowel kinderen als volwassenen voor en meer bij vrouwen dan bij mannen. Bij tweederde van de gevallen ontstaat de aandoening al vóór het 30ste jaar

Hoe ontstaat granuloma annulare

Hoe granuloma annulare ontstaat is onbekend. Uit verhalen van patiënten lijkt de ziekte te worden uitgelokt door insectenbeten, zon, hormonale invloeden, geneesmiddelovergevoeligheid , virale en bacteriële infecties. Bij de uitgebreidere vorm van granuloma annulare bestaat er een relatie met inwendige ziektes zoals suikerziekte, rheuma,  stoornissen in de vetstofwisseling en darmziekten. Granuloma annulare kan in de familie voorkomen. Hoewel een granuloma annulare kan lijken op een ringworm (= dit is een schimmelinfectie) is deze niet besmettelijk !

Hoe ziet granuloma annulare eruit ?

Het gaat hier om kleine huidkleurige soms rood-roze ronde verheven bultjes die meestal in elkaar samenvloeien een soort ring vormen. Meestal zijn er geen klachten; soms is er jeuk of een branderig gevoel. Er bestaan twee vormen : de lokale vorm ( één of enkele plekken) en de uitgebreidere vorm. De lokale vorm komt meestal voor op de ruggen of zijkanten van de handen en voeten, de grote gewrichten (knie, ellebogen), de oren en de nek. Meestal gaat het om kinderen. De uitgebreidere vorm komt vooral voor bij volwassenen en wel op de armen, benen, borst, heupen, buik , rug , handpalmen en voetzolen.

Detailfoto van granuloma annulare aan de rechter elleboog
Detailfoto van granuloma annulare aan de rechter elleboog
Uitgebreide ringvormige plakkaten aan de beide benen
Uitgebreide ringvormige plakkaten aan de beide benen

Hoe wordt granuloma annulare vastgesteld ?

Hoewel in de meeste gevallen de diagnose op het blote oog kan worden gesteld wordt er toch een huidbiopsie gedaan om deze te bevestigen. Bij uitgebreidere vormen én indien u daarbij andere lichamelijke klachten heeft,  kan het zinvol zijn u naar de internist door te verwijzen om een onderliggende ziekte uit te sluiten.

Wat is de behandeling van granuloma annulare ?

De aandoening reageert over het algemeen matig op behandeling. Ook kan de aandoening na aanvankelijke verbetering weer terugkeren.

A. LOKALE VORM
– Uitwendige corticosteroïden. Kleinere beperkte laesies worden behandeld met sterk werkende corticosteroïden onder occlusie. Soms wordt het corticosteroïd direct in de huidafwijkingen ingespoten.
– Vloeibare stikstof. Met stikstof kan een kleine plek bevroren worden waarna genezing volgt.
– Scarificatie. Hierbij wordt onder plaatselijke verdoving met behulp van een ronddraaiende elektrische frees de afwijkingen oppervlakkig afgevlakt, totdat er kleine puntbloedinkjes ontstaan.
– Handen en/of voeten PUVA.
– Lokale UVB

B. UITGEBREIDE VORM
Uw huidarts heeft hierbij de keuze uit:
– Bad PUVA therapie
– Dapson tabletten
– Anti-malariamiddelen
– Prednison tabletten

Iedere behandelvorm heeft zijn voor- en nadelen. Laat u goed door uw huidarts voorlichten welke voor u het meest geschikt is

Wat kunt u zelf doen tegen granuloma annulare ?

Er bestaan geen zinvolle maatregelen die u zelf kunt nemen om het natuurlijke beloop van granuloma annulare te beïnvloeden. Over het algemeen wordt er geadviseerd wordt om geen huismiddeltjes te gebruiken.

Hoe is het beloop van granuloma annulare ?

Het beloop is langdurig (jaren). Meestal verdwijnen de afwijkingen spontaan na enkele maanden tot 2 of 3 jaar. Een spontane remissie wordt soms in de hand gewerkt door het nemen van een huidbiopsie. Granuloma annulare zal nooit kwaadaardig worden.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?