Huidaandoeningen

Kalknagels

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Kalknagels

 

Wat zijn kalknagels?

Het woord “kalknagels” wordt veelvuldig gebruikt in de volksmond.  Daar worden geel of wit verkleurde en verdikte nagels mee bedoeld. Eigenlijk hebben kalknagels niets met kalk te maken, de verkleuring is zodanig dat het op kalkaanslag lijkt. De meeste mensen associëren kalknagels met schimmelnagels, maar is dit wel juist?

Niet altijd schimmelnagels!

Wat mensen niet weten is dat een kalknagel niet altijd een schimmelnagel hoeft te zijn, maar ook een onderdeel kan zijn van andere huidziektes zoals psoriasis of lichen planus. Kalknagel is dus eigenlijk een verzamelnaam voor hetzelfde symptoom (gele verkleuring en verdikte nagel) bij verschillende huidaandoeningen. Er kan ook gedacht worden aan meer inwendige aandoeningen zoals circulatiestoornissen, diabetes en nierinsufficiëntie.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van kalknagels?

Schimmelnagels

Uiteraard zijn schimmelinfecties de belangrijkste oorzaken voor kalknagels. Meestal is niet een maar zijn er meerdere nagels aangedaan van de voeten maar soms ook van de handen

Lees hier meer over schimmelnagels

Psoriasis van de nagel

Een psoriasisnagel kan bestaan uit putjes in de nagelplaat. Een loszittend nagelbed waardoor er zuurstof onder de nagelplaat komt en grijs/wit verkleurt. Andere kenmerken van psoriasisnagels zijn ruwe, brosse, ondoorzichtige of gespleten nagels, geelbruine verkleuringen en eeltvorming onder de nagelplaat.

Lees hier meer over psoriasis nagels

Lichen planus van de nagels

De nagel bij lichen planus ziet er typisch uit. De bovenkant van de nagel is dun. Vaak zijn er ook richels en groeven te zien.

Lees hier meer over lichen planus

Verdikte en krom uitgroeiende nagel (=Onychogryposis)

Deze nagels zijn vaak lang en krom uitgegroeid, doordat de nagels dik zijn (hyperkeratotisch) en daardoor niet meer geknipt kunnen worden.

Lees hier meer over onychogryposis

Zijn kalknagels gevaarlijk?

Nee, kalknagels zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. Alleen zien ze er natuulijk niet fraai uit. Verder kunnen sommige kalknagels aanleiding geven tot een nagelomloop (paronychia), een vorm van ingegroeide nagel. De nagelwal is daarbij flink rood, pijnlijk en gezwollen. Een ontstoken nagels wal moet soms operatief ontlast worden.

Lees hier meer over paronychia

Wat moet ik doen als ik kalknagels heb?

De meeste mensen met kalknagels gaan naar de huisarts voor behandeladvies of kopen bij de drogist een antischimmelmiddel.  Het duurt vaak maanden voordat je van schimmelnagels af bent. Wanneer kalknagels niet overgaan raden wij je aan om een verwijzing te vragen naar een dermatoloog, zodat deze andere oorzaken kan uitsluiten.

 

 

 

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?