Huidaandoeningen

Pityriasis amiantacea

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (240)
  • Laatste update: 28-03-2024
  • E-mail

Wat is pityriasis amiantacea ? 

Pityriasis amiantacea is een goedaardige, zeldzaam voorkomende aandoening van het hoofdhaar. De aandoening komt bij jong en oud voor.

Hoe ontstaat pityriasis amiantacea ?

Pityriasis amiantacea kan primair ontstaan, maar wordt ook vaak gezien bij mensen die al last hebben van een andere huidaandoening zoals seborroisch eczeem, psoriasis, lichen simplex chronicus of een hoofdschimmel. De exacte oorzaak bij de primaire vorm is onduidelijk maar herhaaldelijke trauma door krabben of een toegenomen talgproductie kunnen wel een rol spelen.

Hoe ziet pityriasis amiantacea eruit ?

We zien dikke geelgrijs-witte schilferende plakkaten die aan de haren vastgekit zitten . Karakteristiek is de dakpansgewijze rangschikking van de plakkaten. Meestal is er sprake van jeuk, soms ook pijn, vooral wanneer de onderliggende huid stuk gekrabd is. Soms wordt de aandoening gecompliceerd door een bacteriële infectie, waarbij er ook pusvorming wordt gezien. Ook kunnen de haren ter plaatse tijdelijk uitvallen.

Hoe wordt de diagnose van pityriasis amiantacea gesteld ?

De diagnose wordt op grond van het klinische beeld gesteld. Bij verdenking van een (bacteriële of schimmel) infectie wordt er ook haren en/of pusmateriaal afgenomen en opgestuurd voor kweek.

Wat is de behandeling van pityriasis amiantacea ?

1. Drie staps therapie.s Avonds voor het slapen wordt een vette zalf met salicylzuur erin in de hoofdhuid gemasseerd. Daarna wordt er een douchekapje gedragen zodat de zalf goed kan intrekken. Het geheel moet de gehele nacht inwerken. De volgende ochtend worden de haren gewassen met een teerbevattend shampoo. Als laatste stap wordt er een hormoonbevattende emulsie of lotion op de plekken aangebracht. Deze behandeling wordt dagelijks uitgevoerd. Na twee weken moet er verbetering zichtbaar zijn en kan de behandelfrequentie afgebouwd worden. De teershampoo kan namelijk irritatie geven en dient inde onderhoudsfase niet vaker dan 2 keer per week te worden gebruikt. Tussendoor kunt u altijd een milde haarshampoo gebruiken. De hormoon emulsie of lotion dient u na 2 weken ook niet meer dan 2 maal per week te gebruiken. Ontstaat er daarna toch weer een dikke plak schilfers dan dient u de haren weer te ontschilferen met de eerste stap.
2. Andere shampoos. Andere shampoos die werkzaam zijn tegen roos kunnen ook helpen bij de preventie van pityriasis amiantacea. De shampoos bevatten meestal de volgende stoffen: zinkpyrithion, ketoconazol, piroctone olamine of seleniumsulfide. In het begin is het aan te raden om het haar dagelijks of om de dag te wassen. met één van de genoemde shampoos. Laat de shampoo altijd zo’n 5-10 minuten inwerken vóórdat u het haar afspoelt met lauw water. Indien na 6 weken nog geen verbetering optreedt raden we u aan uw huisarts of specialist te raadplegen. Als de roos zichtbaar is verminderd, voldoet een milde (geen vette !) shampoo. De anti-roosshampoo kunt u eventueel 1 tot 2 X per week gebruiken als onderhoudstherapie.
3. Bestrijden van secundaire infecties. Secundaire bacteriële of schimmel infecties worden behandeld met een passende antibioticum.

Wat kunt u zelf doen aan pityriasis amiantacea ?

Regelmatig het haar wassen kan al voldoende zijn om de aandoening te helpen voorkómen.

Kan pityriasis amiantacea terugkeren ?

Pityriasis amiantacea kan, zelfs na een geslaagde behandeling, helaas toch weer na een tijdje terugkeren.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.