Huidbehandelingen

Drie-staps therapie van het behaarde hoofd

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Voor wie is drie-staps therapie bedoeld ?

Patiënten met ernstige psoriasis of seborrhoisch eczeem van het behaarde hoofd (=psoriasis capitis). Deze vorm van psoriasis is vaak moeilijk te behandelen.

Wat houdt drie-staps therapie in ?

Bij de zogenaamde “drie-staps therapie” gaat de behandeling als volgt:

1E STAP: HET LOSWEKEN VAN SCHILFERS
Als u last heeft van dikke schilfers is het noodzakelijk deze eerst te verwijderen, omdat anders de behandeling van de psoriasis veel langer duurt of niet lukt. De dikke schilfers houden namelijk de aan u voorgeschreven anti-psoriasis middelen (waaronder hormoonlotion of vitamine D lotion) tegen. Hierdoor kan de actieve stof de huid niet bereiken. De schilfers laten het beste los nadat u ze ‘s nachts beeft losgeweekt met zalf. Hiervoor kan een ontschilferende zalf worden gebruikt bijv. cetomacrogolzalf. Deze zalf is op recept verkrijgbaar. Een nadeel van deze zalf is dat het vettig is en plakt. Om het beddengoed en kussen te beschermen kunt u een bad- of douche muts dragen of een plastic zak en een oud sloop om uw kussen doen. Een beter alternatief is  LOYON oplossing,  een ontschilferend middel dat niet plakt of vettig is,  Deze oplossing kunt u ook overdag in de hoofdhuid inmasseren om de schilfers te verweken. LOYON oplossing wordt echter niet vergoed, maar is gelukkig niet zo duur en zuinig in gebruik.

2E STAP: HET UITWASSEN VAN DE HARE
’s Ochtends vroeg zult u merken dat de schilfers (geheel of grotendeels) losgeweekt zijn. De losgeweekte schilfers kunt u uit te wassen met een speciale shampoo, Denorex Rx shampoo. Deze shampoo bevat onder andere een koolteer extract dat vet en schilfers verwijdert en de jeuk bestrijdt.

3E STAP: DE “ACTIEVE” BEHANDELING VAN DE HOOFDHUID
Nadat u de haren met shampoo heeft gewassen en eventuele zalfresten en schilfers heeft uitgespoeld, kunt U de hoofdhuid gaan behandelen met een speciale lotion, gel of smeersel. De middelen die door uw arts worden voorgeschreven, bevatten meestal corticosteroïden die de jeuk, roodheid en schilfering tegengaan. Voorbeelden zijn Topicorte emulsie, Betnelan emulsie, Elocon lotion, Clarelux foam of Dovobet Gel. Deze middelen laten zich het beste aanbrengen wanneer het haar nog nat is. U kunt dan gemakkelijk met de kam scheidingen trekken in het haar, vooral daar waar de actieve plekken zijn. Door een druppeltje op uw vinger te doen en het daarna in te masseren in de huid op de plaats van de scheiding krijgt u het beste resultaat. De middelen werken beter wanneer de schilfers verdwenen zijn.

Deze 3 stappen dient u iedere dag te herhalen voor een periode van minimaal 2 weken. Indien het grootste deel van de schilfers weg zijn en er alleen roodheid bestaat, is het toegestaan om stap 1 achterwege te laten. Wanneer echter opnieuw dikke schilfers ontstaan dient u de 3-staps therapie weer in zijn geheel te herhalen.

Wat zijn de de verwachte resultaten van drie-staps therapie ?

Bij de meeste patiënten die de behandeling volgens de voorschriften uitvoert treedt er al na 2 weken een zichtbare verbetering op. Uw moeite zal dus beloond worden. In veel gevallen wordt behandeling ook gecombineerd met een plaatselijke en doelgerichte UVB-belichting van het hoofd. Dit laatste kan met behulp van een speciale lichtkam (Psorakam) of met een wat geavanceerde apparaat, de Excimer laser of lamp. 

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van drie-staps therapie ?

Bijwerkingen treden niet of nauwelijks op. Plaatselijk irritatie of roodheid kan optreden door de teershampoo, maar deze verschijnselen worden niet als hinderlijk ervaren door de patiënten. 

Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen ?

Het is van belang om naast deze therapie geen andere middeltjes te gebruiken tegen de psoriasis dan welke door uw arts zijn voorgeschreven.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Deze behandeling geeft meestal geen complicaties. Een overgevoeligheidsreactie op één of meer van de bestanddelen van de gebruikte lokale middelen kan altijd optreden. Dit komt echter zeer zelden voor. Dit herkent u aan toename van de roodheid, jeuk, zwelling, natten en blaarvorming. Indien dit optreedt, dient u met alle middelen te stoppen en dit incident aan uw arts te melden.

Advertenties
 • MEER INFORMATIE OVER LOYON®, KLIK OP DE BANNER

  LOYON
 • WILT U DIRECT LOYON® BESTELLEN, KLIK OP ONDERSTAANDE BANNER

  Loyon bestellen
Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?