Huidaandoeningen

Processierups uitslag

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat veroorzaakt processierups uitslag?

 

Processierupsen komen voor in eikenbomen. Daarom worden ze ook wel eikenprocessierupsen genoemd.  Op de processierupsen zitten duizenden brandhaartjes, die bij mensen, als ze ermee in aanraking komen, gezondheidsklachten kunnen geven.

Wat zijn processierupsen?

Processierupsen zijn in feite de larven van nachtvlinders. Zij overwinteren voornamelijk in eikenbomen. Zij komen voort uit eitjes van deze vlinders die in de boomtoppen worden gelegd. Wanneer de eitjes uitkomen vervellen de rupsen een aantal keren en verzamelen ze zich in grote nesten op een grote tak of stam van een eikenboom. Deze nesten zijn vrij makkelijk te herkennen aan witte of grijzige spinsels van draden, brandhaartjes, vervellingshuidjes en uitwerpselen. De rupsen bewegen zich achter elkaar voort in lange rijen alsof ze een soort processie lopen. Vandaar ook de term “processierupsen”.

De processierupsen vinden we uitsluitend gedurende de lente en zomermaanden met als piekmaanden de maanden mei, juni en juli.

Klachten door processierupsen

Het zijn de brandhaartjes van de rupsen die voor klachten zorgen bij mensen. Ze worden gemakkelijk door de wind verspreid tot wel honderd meter van het nest vandaan. De haartjes dringen dan de huid, ogen en luchtwegen binnen.

Klachten van processierupsen kunnen lijken op een hooikoorts of astma-aanval zoals huiduitslag, rode gezwollen ogen, loopneus, kriebel in de keel, moeite met slikken, hoesten, en kortademigheid. Bij ernstige reacties kunnen mensen soms ook last krijgen van duizeligheid, koorts, overgeven en onwelbevinden.

Foto’s processierups huiduitslag

Processierups uitslag foto
Rode jeukende bultjes aan de flanken
Processierups elleboog
Processierups uitslag aan de elleboog
Processierups huiduitslag
Detailfoto van processierups uitslag

Wat zijn de symptomen van een processierups uitslag?

We zien op de huid een sterk jeukende uitslag bestaande uit rode of rozerode ronde bultjes of blaasjes die kunnen samenvloeien. Deze uitslag kan in principe overal optreden, maar vaak aan de binnenzijde van de armen richting de oksels, de hals, borst, buik en rug. Opvallend is de monomorf beeld. Dat wil zeggen, de bultjes lijken allemaal op elkaar. De uitslag lijkt inderdaad soms op uitgebreide muggenbulten. Ook wordt het soms verward met schurft vanwege de ondraaglijke jeuk.

Kun je allergisch worden voor processierupsen?

Ja dat kan, wanneer je bij herhaling in contact komt met de rupsen kan de reactie overgaan in een allergische reactie. Een dergelijke allergische reactie verloopt vaak heftiger dan de eerste reacties. Je kunt dan symptomen krijgen zoals acute benauwdheid, gezwollen oogleden, lippen en tong. Mensen die al astma hebben lopen het risico om ernstiger symptomen te krijgen als ze in contact komen met processierupsen.

Behandeling van processierups uitslag

De eerste hulp bij jeuk is juist proberen niet te gaan krabben. Pak een plakband en ga de aangedane huiddelen mee strippen. Hiermee kun je al wat haartjes verwijderen. Huis tuin en keukenmiddeltjes die kunnen werken zijn metholzalfjes of aloë vera crèmes. Wanneer de jeuk te erg wordt vraag je aan de huisarts om een ontstekingsremmende zalf, zoals een corticosteroïd zalf. Bij ernstiger klachten kunnen hooikoortstabletten (antihistaminica) voor verdere verlichting zorgen.

Alle kledingstukken die in aanraking zijn geweest met de brandhaartjes dienen meteen op hoge temperatuur (60 graden) te worden gewassen.

Foto’s processierups nest

(met dank aan RTL nieuws)

Nest processierupsen onder een grote tak
Processierupsen onder een eik
Blijf uit de buurt van de nest! Zie pijl
De gemeente zuigt de nest weg met een grote stofzuiger

Hoe voorkom je contact met processierupsen?

De gemeente legt een rood-witte lint om de boom waar het processierups nest gevonden is. Zo geeft de gemeente aan dat het nest binnenkort met een grote stofzuiger wordt weggezogen uit de boom. Zie je een dergelijk lint om een boom ga er dan niet onder zitten en loop of fiets er met een grote boog omheen

Andere tips:

  • Zorg dat je huid goed bedekt is als je dagelijks langs een gebiedje moet lopen of fietsen waar de bomen zijn besmet
  • Sluit de ramen en deuren goed als bij jou in de buurt bomen zijn gevonden met processierupsen
  • Als je bij je eigen (eiken)boom een processierups nest ziet, ga dan niet zelf aan het werk maar vraag de gemeente om hulp

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?