Huidbehandelingen

Denorex shampoo

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Voor wie is Denorex shampoo bedoeld ?

De belangrijkste aandoeningen waarvoor dit middel wordt voorgeschreven zijn psoriasis, chronisch eczeem, seborrhoïsch eczeem en ernstige hoofdroos.

Wat zit er in Denorex shampoo ?

De werkzame bestanddelen in Denorex Rx shampoo zijn koolteer en menthol. Koolteer is een teerpreparaat. Preparaten met koolteer heten ook wel Pix Lithanthracis en Solutio Carbonis Detergens. Koolteer wordt al eeuwenlang gebruikt in huidpreparaten.

Hoe werkt Denorex shampoo ?

Koolteer remt ontstekingen, bevordert een normale groei van de huid, stilt de jeuk, werkt licht ontsmettend en vermindert zwelling doordat het de bloedvaten vernauwt. Menthol is toegevoegd vanwege het verkoelende en jeukstillende effect en heeft verder geen werking.

Hoe gebruikt u Denorex shampoo ?

Gebruik de shampoo NIET als uw haar net is gepermanent. Uw haar kan dan uitvallen.
– Maak het haar goed nat met lauwwarm water.
– Masseer de shampoo goed in en laat tenminste dertig seconden inwerken.
– Spoel uit en was nogmaals met de shampoo. Laat vijf minuten zitten.
– Spoel na afloop goed uit om alle roos en schilfers te verwijderen.
Deze shampoo wordt meestal in de ochtend of avond gebruikt tijdens de normale was-en douchebeurt. Uw arts zal u vertellen hoeveel keer per week dat u uw haar met deze shampoo moet wassen; dit aantal verschilt per huidziekte en ernst van de huidziekte.
Laat u bij het gebruik van dit middel ook leiden door de ernst van uw aandoening. Gebruik het daarom als de aandoening verergert en gebruik minder als de aandoening zich heeft gestabiliseerd. Vaker dan eens in de twaalf uur gebruiken heeft geen zin, maar verhoogt wel de kans op bijwerkingen. 

Wat zijn de verwachte resultaten van Denorex shampoo ?

PSORIASIS VAN HET HOOFD
Denorex shampoo stilt de jeuk, remt de ontsteking en bevordert een normale groei van de huid, waardoor de schilfering vermindert. De jeuk vermindert snel. Het effect op de ontsteking en schilfering merkt u na twee tot vier weken. Lees ook de informatie bij “Drie-staps therapie voor psoriasis capitis”

CHRONISCH ECZEEM
Denorex shampoo remt de ontsteking, stilt de jeuk en bevordert een normale groei van de huid. Hierdoor kan de huid zich herstellen en heeft u minder neiging tot krabben. De jeuk vermindert snel. Het effect op roodheid en schilfering merkt u na twee tot vier weken.

SEBORRHOISCH ECZEEM EN ERNSTIGE ROOS
U merkt dat de jeuk snel afneemt en dat de roodheid binnen enkele dagen minder wordt. De korsten zullen dan ook verminderen of verdwijnen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Denorex shampoo ?

Naast het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn: onaangename geur, verkleuring van huid en haren, geïrriteerde huid, puistjes, overgevoeligheid voor UV-licht en overgevoeligheid door allergie. De hieronder genoemde bijwerkingen treden vaker op indien u de koolteer in de vorm van een zalf of lotion aanbrengt. Bij gebruik van koolteer in shampoo treden deze bijwerkingen nauwelijks op, doordat het behandelde haar vrijwel meteen wordt “schoongespoeld”

VAAK
– Onaangename geur. Breng het middel daarom bij voorkeur voor de nacht aan.
– Verkleuring van de huid en de haren, kleding en linnengoed. De verkleuring van de huid slijt na enige tijd af. Gebruik bij het aanbrengen handschoenen om verkleuring van de handen en vuile nagels te voorkomen. Pas op voor vlekken op kleding, beddegoed en dergelijke. Vlekken zijn er alleen enigszins uit te krijgen door te wassen op 90°C. Dek de plekken eventueel af met een droog gaasje.

SOMS
– Irritatie van de huid. De irritatie vermindert meestal gedurende de behandeling. Gebruik het middel echter NIET op een beschadigde huid of in de buurt van de ogen. Stop met het gebruik als u door het koolteerpreparaat last krijgt van een geïrriteerde huid.
– Na gebruik gedurende enkele maanden vooral als u het aanbrengt op sterk behaarde huid: ontsteking van de haarzakjes, waardoor een soort puistjes ontstaan.
– Huiduitslag, jeuk, roodheid en andere verkleuring van de huid of ernstige verbranding na blootstelling aan zonlicht of UV-licht, zoals zonnebank en hoogtezon. Houd de behandelde huiddelen daarom uit direct zonlicht door ze te bedekken of te verbinden, ook wanneer u achter een raam in de zon zit. Glas beschermt namelijk onvoldoende tegen de UV-straling. Het schadelijke effect van UV-licht duurt voort tot drie dagen na stoppen met het middel.

ZELDEN
– Overgevoeligheid door allergie, zoals huiduitslag en jeuk. Neem dan contact op met uw arts. Deze overgevoeligheid kan ook pas na langdurig gebruik ontstaan.

Waar moet u op letten als u Denorex shampoo gebruikt ?

Tijdens het gebruik van Denorex shampoo kunt u gewoon autorijden, alcohol drinken en alles eten

ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING.
– Zwangerschap. Gebruik dit middel NIET tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap of bij kinderwens. Overleg met uw arts over gebruik gedurende de laatste maanden van de zwangerschap. Over de veiligheid van dit middel tijdens de zwangerschap is namelijk nog weinig bekend. Als u dit middel gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.
– Borstvoeding. Vrouwen die hun kind borstvoeding geven kunnen dit middel in beperkte mate op de huid gebruiken. Overleg met uw arts of apotheker. Smeer het niet op of rond de tepels.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?