Huidbehandelingen

Nizoral hoofdgel

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Voor wie is Nizoral hoofdgel bedoeld ?

Nizoral hoofdgel is een antischimmel middel en wordt voorgeschreven bij pityriasis versicolor, seborrhoïsch eczeem en ernstige hoofdroos. Ook wordt de gel voorgeschreven als ondersteunende behandeling bij hoofdschimmel.

Wat zit er in Nizoral hoofdgel ?

De werkzame stof in Nizoral gel is ketoconazol. Ketoconazol is sinds 1981 internationaal op de markt. In gel is het op recept verkrijgbaar onder de merknaam Nizoral gel en het merkloze Ketoconazol gel. De gel is specifiek geschikt voor gebruik op de behaarde hoofdhuid. Daarnaast is ketoconazol ook verkrijgbaar in een crème. Deze tekst gaat alleen over de gel voor op de hoofdhuid.

Hoe werkt Nizoral hoofdgel ?

Ketoconazol is een schimmelwerend middel.

Hoe gebruikt u Nizoral hoofdgel ?

Was eerst uw haar met gewone dagshampoo en spoel het goed uit. Daarna verdeelt u één tot twee theelepels gel over het natte haar en masseert dit voorzichtig in. Laat de gel drie tot vijf minuten intrekken en spoel het met warm water uit. Een eventuele crèmespoeling doet u pas in het haar nádat u de gel heeft uitgespoeld. Een crèmespoeling belemmert namelijk de opname van de werkzame stof in de haren. U mag uw haar drogen met een haardroger. Gebruik deze gel minimaal twee keer per week. Breng hem na iedere wasbeurt aan, ook als u uw haar vaker dan twee keer per week wast.
De duur van behandeling wordt bepaald door uw arts.

Wat zijn de verwachte resultaten van Nizoral hoofdgel ?

Houdt u er rekening mee dat dit een kuur is, die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle schimmels verdwenen zijn.
-Voor volledige genezing van seborrhoïsch eczeem, roos, en pityriasis versicolor, moet u dit middel enkele dagen tot weken achtereen gebruiken. Het kan soms vier weken duren vóórdat de verschijnselen zoals jeuk en schilfering helemaal verdwenen zijn.
-Bij een schimmelinfectie op de hoofdhuid duurt de kuur meestal vier tot acht weken. Na het verdwijnen van de klachten zult u deze gel meestal nog vier weken moeten blijven gebruiken. In dat geval eenmaal per één of twee weken.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Nizoral hoofdgel ?

ZELDEN
De behandelde plek kan geïrriteerd of branderig aanvoelen en rood worden. Dat is in het algemeen geen reden tot ongerustheid. Als de roodheid en jeuk na enkele dagen van gebruik niet verdwijnen, kan dat duiden op een allergische reactie. Neem in dat geval contact op met uw arts. Het kan zijn dat u overgevoelig bent voor dit middel. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn, meld dat dan altijd aan het apotheekteam. Zij zullen zorgen dat u dit middel of een verwant middel in het vervolg niet meer krijgt.

Waar moet u op letten als u Nizoral hoofdgel gebruikt ?

Tijdens het gebruik van Nizoral hoofdgel kunt u gewoon autorijden, alcohol drinken en alles eten.

ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING.
– Zwangerschap. Of u dit middel tijdens de zwangerschap kunt gebruiken, kunt u het beste met uw arts overleggen. Het hangt vooral af van de behandelde huidplek en de duur van de kuur. Gaat het om een groot oppervlak, of om dunne of beschadigde huid, dan bestaat de kans dat een gedeelte van de werkzame stof via de huid in uw bloed terechtkomt. Mogelijk kan dan ook een kleine hoeveelheid via de placenta uw kind bereiken. Of dit schadelijke gevolgen kan hebben voor het kind, is nog niet bekend.
– Borstvoeding. Tijdens de kuur kunt u gewoon borstvoeding geven.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?