Huidbehandelingen

VNUS Closure Methode

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (193)
  • Laatste update: 05-04-2024
  • E-mail

Wat is VNUS Closure Methode?

 

VNUS spataderen

De VNUS-behandeling is een endoveneuze behandeling, wat wil zeggen dat de behandeling plaats vindt inde ader door middel van een katheter. Door radiogolven wordt het uiteinde van de katheter verhit tot 120 graden Celsius waardoor het vat van binnen kapot wordt gebrand, waardoor de wanden tegen elkaar aan komen te liggen en de spatader afgesloten wordt.

Lees hier meer over spataderen

Voor wie is VNUS Closure geschikt?

De behandeling is allen geschikt voor het behandelen van de Vena SaphenaMagna (VSM) en Parva (VSP) of recht lopende zijtakken hiervan. Dit zijn grote, vaak vrij recht verlopende aderen in het been, welke goed zichtbaar zijn met een duplexapparaat. U kunt deze aderen zelden vlak onder uw huid zien lopen. Bij kronkelende vaten zien we af van de VNUS procedure.

De VNUS Closure methode is vergelijkbaar met de EVLT (EndoVeneuze LaserTechniek) waarbij laserlicht wordt gebruikt, en het is een alternatief voor het traditioneel operatief verwijderen van spataderen (het strippen).

Voor de ingreep

  • Vraag zo spoedig mogelijk bij uw zorgverzekeraar na of deze spataderbehandeling bij u vergoed wordt.
  • Indien de specialist u een elastische kous(en) heeft voorgeschreven of deze is op de polikliniek aan u versterkt, dan wordt u verzocht deze mee te brengen.
  • Omdat u na de behandeling niet zelf auto mag rijden is het belangrijk dat u van te voren vervoer naar huis regelt.
  • Tenzij anders met u is afgesproken hoeft u vooraf niet te stoppen met bloedverdunners of andere medicijnen.

De ingreep

De behandeling vindt poliklinisch plaats. De specialist tekent met een stift op uw been waar de katheter ingebracht wordt. Dit aantekenen gebeurt terwijl u staat en hierbij wordt gebruikgemaakt van een ‘duplex’ apparaat. Daarna kunt u op de behandeltafel plaatsnemen. U moet een half uur tot een uur in dezelfde houding liggen.

De behandeling gebeurt steriel. Dit betekent dat u, net als in de operatiekamer, deels bedekt wordt met steriele groene doeken. Ook de specialist en zijn of haar assistent(e) dragen steriele kleding. Uw hoofd wordt niet bedekt en u kunt gewoon met de arts praten.

De voorbereidingen voor de eigenlijke VNUS behandeling nemen de meeste tijd in beslag. De specialist prikt na plaatselijke verdoving een naald in de ader. Door deze naald worden de benodigde katheter en voerdraad in de ader opgeschoven naar boven. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving en is daarom niet pijnlijk. U voelt soms wel het opschuiven van de katheter. Als de katheter in de ader ligt, wordt de huid verdoofd over het gehele te behandelen vaattraject, met meerdere prikjes. Deze verdoving zorgt er tevens voor dat er een koel-laag rond de ader komt, zodat de rest van de structuren in uw been niet worden verwarmd. Met de echo wordt vervolgens de juiste positie van de katheter gecontroleerd. De kleine katheter levert radiofrequentie energie af aan de wand van het bloedvat. De katheter wordt verhit tot ongeveer 120 graden Celsius, en zo wordt ook de wand van het bloedvat verhit. Hierdoor krimpt het collageen (bindweefsel) in de wand en zo sluit het bloedvat. Als de spatader is gesloten zal het bloed worden omgeleid via andere gezonde aderen.

De uiteindelijke VNUS behandeling duurt enkele minuten en is niet pijnlijk.

Na de behandeling wordt een steunkous aangebracht. Deze kous geeft steun en druk op de behandelde ader en bevordert dat deze dicht gaat.

Na de ingreep

Patiënten die de VNUS behandeling ondergaan, kunnen hun dagelijkse activiteiten na 1 dag bijna weer helemaal hervatten. U krijgt het advies om regelmatig te lopen. Langdurig staan, stilzitten en zware lichamelijke inspanning dient u zo veel mogelijk te vermijden.

Wat kunnen mogelijke bijwerkingen van deze behandeling zijn?

  • Na de behandeling kunt u blauwe plekken hebben rond de aanprikplaats. Schrikt u daar niet van, deze verdwijnen meestal binnen enkele weken na de behandeling.
  • Soms kunt u een trekkend, iets pijnlijk gevoel krijgen in het behandelde gebied gedurende 2 weken.
  • Het kan voorkomen dat u na de behandeling gevoelsstoornissen in het been of een oppervlakkige spataderontsteking krijgt.
  • Zelden komen brandwonden, trombosebeen of zenuwletsel voor.

Na de VNUS closure procedure

  1. U dient na de behandeling de eerste 24-48 uur de steunkous te dragen (dag en nacht), zo nodig langer bij pijnklachten.
  2. Het is goed na de behandeling regelmatig in beweging te zijn. We raden u aan om de eerste dagen afwisselend te lopen en te rusten.
  3. Hardlopen en andere “springsporten” worden de eerste weken na de behandeling afgeraden.
  4. Zwemmen, naar de sauna gaan en langdurig badderen wordt de eerste week na de behandeling afgeraden.
  5. Aangezien er een grote hoeveelheid verdovingsvloeistof in uw been is gespoten, kan de eerste dag de kous nat worden (de verdoving loopt vaak samen met een beetje bloed door de insteekgaatjes naar buiten). Maakt u zich hier geen zorgen over.
  6. Tegen de pijn kunt u paracetamol slikken. Vaak is 4 keer per dag 1 tablet van 500 mg voldoende.
  7. Bij twijfel, zeer forse pijnklachten, een harde rode streng, een erg pijnlijke, rode of dikke kuit, overmatig bloedverlies of pijnlijke ademhaling of benauwdheid, belt u met de polikliniek.
  8. Na de ingreep blijven de oppervlakkige spataders zichtbaar, maar deze zullen duidelijk minder gezwollen zijn, doordat er minder druk opstaat. Het loont zich om 6 tot 8 weken te wachten, om te beoordelen of er nog aanvullende spataderbehandeling plaats moet vinden

Wordt VNUS closure vergoed?

De VNUS spataderbehandeling wordt in de meeste gevallen door alle zorgverzekeraars, afhankelijk van de indicatie (medische noodzaak) volledig vergoed. Een eerste consult om de aard van de spataderen vast te stellen wordt met een verwijsbrief van de huisarts altijd vergoed.

Bron

Informatiefolder VNUS closure methode van de Ziekenhuisgroep Twente

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.