Nieuws
27 maart 2022

De invloed van systemische behandelingen op het beloop van een corona-infectie

Print E-mail

De invloed van systemische behandelingen op het beloop van een corona-infectie

 

Studie onder duizenden psoriasispatiënten

 Een onderzoek onder 3151 psoriasispatiënten die besmet waren met het coronavirus (COVID-19), toonde aan dat verschillende systemische medicijnen de uitkomsten bij een coronavirus-infectie op verschillende manieren beïnvloeden. Zo bleek het gebruik van methotrexaat geassocieerd met een hoger risico op ziekenhuisopname, terwijl psoriasispatiënten die behandeld werden met een biological dit risico niet liepen.

Lees hier meer over psoriasis

Van de 3151 patiënten met psoriasis die positief testten op het coronavirus weren 332 (10,5%) patiënten opgenomen in het ziekenhuis. 50 patiënten stierven aan de gevolgen van het coronavirus. Psoriasispatiënten die behandeld werden met methotrexaat liepen meer risico om te worden opgenomen in het ziekenhuis wanneer zij besmet waren met het coronavirus, terwijl dit niet gold voor patiënten die werden behandeld met een biological. Daarnaast hadden patiënten die naast psoriasis een oudere leeftijd, hart- en vaatziekten, metabool syndroom, chronische obstructieve longziekte of chronisch nierfalen hadden extra risico op een ernstiger beloop van COVID-19.  Concluderend lijkt de behandeling van psoriasispatiënten met biologicals veilig in de coronapandemie. Er is waarschijnlijk wel extra voorzichtigheid geboden bij de behandeling met methotrexaat.

Bron

Khalaf Kridin, Yochai Schonmann, Dana Tzur Bitan, et al. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)-Associated Hospitalization and Mortality in Patients with Psoriasis: A Population-Based Study. Am J Clin Dermatol. 2021 Sep;22(5):709-718. doi: 10.1007/s40257-021-00605-8. Epub 2021 May 31.

 

Met dank aan

Annelie Musters

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.