Nieuws
17 maart 2021

Hoe gebruik jij je zonnebrandcrème?

Print E-mail

Hoe gebruik jij je zonnebrandcrème?

 

Juiste smeeradviezen niet altijd opgevolgd

Gebruik van zonnebrandcrème kan het risico op huidkanker verminderen. Het advies is om zonnebrandcrème minimaal 30 minuten vóór blootstelling aan de zon voldoende dik te smeren en dit elke 2 uur te herhalen. Maar volgt men deze adviezen wel goed op? Een steekproef onder 3000 personen toonde aan dat lang niet iedereen de aanbevelingen opvolgt.

Klik hier voor meer informatie over zonnebrandmiddelen

In 2018 werden 3000 personen van tussen de 14 en 45 jaar oud ondervraagd middels telefonische interviews. Er werd gevraagd naar de frequentie van het gebruik van zonnebrandcrème in de zomer, het moment van (opnieuw) aanbrengen en kenmerken van hun huid.

In totaal gebruikte 79% van de respondenten altijd, vaak of soms zonnebrandcrème bij blootstelling aan de zon. Echter smeerde 87% zonnebrandcrème niet op het juiste moment vóór blootstelling aan de zon en bracht 60% de zonnebrandcrème niet aan het opnieuw aan. Ook gebruikte men mogelijk te weinig zonnebrandcrème. Deze uitkomsten waren bijna voor alle huidtypes hetzelfde.

Dit onderzoek laat zien dat mensen de richtlijnen voor het gebruik van zonnebrandcrème vaak niet opvolgen, onafhankelijk van hun huidtype. Er is dus dringend behoefte aan betere informatie over het correct gebruik van zonnebrandcrème.

 

Bron

T. Görig; S. Schneider; S. Seuffert; R. Greinert; K. Diehl. Does sunscreen use comply with official recommendations? Results of a nationwide survey in Germany. J Eur Acad Dermatol Venereol. First published: 20 November 2019https://doi.org/10.1111/jdv.16100

 

Met dank aan

Annelie Musters

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.