Nieuws
4 december 2017

Ook zichtbaar en infrarood licht bruinen de huid

Print E-mail

Ook zichtbaar en infrarood licht bruinen de huid

Zonlicht schadelijk?

Nieuwe generatie zonnebrandmiddelen op komst?

Niet alleen UV licht maar ook zichtbaar licht en infrarood licht blijken de huid te kunnen bruinen. Deze bevinding geeft een nieuw inzicht in het ontstaan van hyperpigmentaties (=pigmentvlekken) in het gezicht.

De laatste jaren zijn er veel studies verricht naar het ontstaan van pigmentstoornissen in de huid.  Zichtbaar licht heeft inderdaad effect op de pigmentatie, vooral bij mensen met een gekleurd huidtype (huidtypen III, IV of V). Het leidt ook tot de aanmaak van vrije zuurstofradicalen (= ROS), roodheid en DNA-schade door de aanmaak van ROS en tot zonneallergie. Infrarood licht kan via het vermeerderen van de bloedvoorziening in de huid indirect ook de pigmentaanmaak stimuleren.

Wat betekent dit voor de mensen met pigmentstoornissen?

Veel mensen hebben last van donkere verkleuringen in de huid. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is het zwangerschapsmasker, oftewel melasma. Voorheen werd gedacht dat je de melasmahuid optimaal kan beschermen door overdag een zonnebrandmiddel te smeren met een hoge factor, bijv. spf 50. Deze middelen voldoen dus niet meer omdat ze de huid alleen tegen UVA en UVB-lichtstralen beschermen. Gelukkig bestaan er al zonnebrandmiddelen die een minerale UV-filter bevatten, zoals ijzeroxide. Deze minerale filters blijken genoeg te beschermen tegen zichtbaar licht.

Lees hier meer over melasma

Maar hoe beschermen we ons tegen infrarood licht?

Helaas bestaan er geen chemische of minerale filters die infrarood-licht kunnen tegenhouden of terugkaatsen. Daarom worden er steeds vaker antioxidanten in crèmes verwerkt die de vrije zuurstofradicalen onschadelijk kunnen maken. De effectiviteit van deze antioxidanten is echter tot nu toe nog niet bewezen.

Minerale zonnebrandmiddelen met krachtige antioxidanten

Nieuwe generatie zonnebrandmiddelen moeten de huid dus niet alleen beschermen tegen UV licht maar ook tegen zichtbaar licht en infrarood licht. Een zonnebrandmiddel met een minerale UV-filter met daarin toegevoegd één of meerdere krachtige antioxidanten kan aan deze eis voldoen.

Lees hier meer over zonnebrandmiddelen

 

Bron

Schalka S. New data on hyperpigmentation disorders. J Eur Acad Dermatol Venereol.  2017 Sep;31 Suppl 5:18-21

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!