Nieuws
27 maart 2022

Overmatige gezichtsreiniging kan leiden tot rosacea

Print E-mail

Overmatige gezichtsreiniging kan leiden tot rosacea

 

Schoon maar toch niet schoon

Rosacea kan worden uitgelokt of verergerd door het overmatig reinigen van het gezicht, dat blijkt uit een studie onder de Chinese bevolking.

Lees hier meer over rosacea

Het onderzoek maakte gebruik van data van 999 patiënten met rosacea en 1010 gezonde controlepersonen. Een hoge reinigingsfrequentie (meer dan 1 keer per dag) en het gebruik van meer dan 5 soorten reinigingsmiddelen per jaar bleken een risicofactoren voor rosacea. Het maakte niet uit welke producten werden gebruikt en hoelang de reinigingsprocedures duurden. Belangrijke risicofactoren waren diepe reinigingsgewoonten (“deep cleansing”), zoals het overmatig gebruik van reinigingsmiddelen (meer dan 4 keer per week), oliecontrole, exfoliëren, het gebruik van gezichtsmaskers of behandelingen in schoonheidssalons. De conclusie van dit onderzoek is dat overmatige reinigingsgewoonten aanzienlijke risicofactoren zijn voor het ontstaan en verergeren van rosacea.

 

Bron

Guo Li, Ben Wang, Zhixiang Zhao, et al. Excessive cleansing: an underestimating risk factor of rosacea in Chinese population. Arch Dermatol Res. 2021 May;313(4):225-234. doi: 10.1007/s00403-020-02095-w.Epub 2020 Jun 27.

 

Met dank aan

Annelie Musters

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.