Nieuws
23 september 2018

Pijnloze oplossing tegen overmatig zweten van de oksels

Print E-mail

Pijnloze oplossing tegen overmatig zweten van de oksels

Botox creme

Nieuwe “Botox crème” op basis van liposomen maakt indruk

Thaise onderzoekers hebben laten zien dat een topicale Botuline toxine A crème op basis van liposomen goed werkt tegen overmatig zweten van de oksels (hyperhidrosis axillaris)

Lees hier meer over hyperhidrosis

Overmatig zweten van de oksels kan momenteel het beste verholpen worden met (periodieke) injecties met botulinetoxine A. De behandeling geeft snel en langdurig effect (tot soms wel 9 maanden) maar er kleven toch een aantal nadelen aan. De injecties kunnen voor velen pijnlijk zijn en de behandeling is redelijk kostbaar. De prijzen variëren van kliniek tot kliniek van 450 euro tot 700 euro per behandeling.

Klik op onderstaande link voor behandeling met botox injecties:

Al enige tijd wordt er geëxperimenteerd met een pijnloze manier om van deze kwaal af te komen.  Er zijn al vele studies gedaan met de “Botox crème” tegen rimpels en ook tegen hyperhidrosis axillaris. Het grote probleem van een crème als medium is dat het botulinetoxine eiwit niet goed de huid weet binnen te dringen. Hierdoor is een dergelijke crème niet werkzaam.

Onderzoekers uit Bangkok hebben nu een crème ontwikkeld op basis van liposomen en zij beweren dat het penetratieprobleem hiermee verholpen is.  Om dit te bewijzen hebben zij een dubbelblind onderzoek uitgevoerd bij 20 mensen met hyperhidrosis van de oksels (leeftijd 18 tot 50 jaar). De ene groep kreeg een placebo crème en de andere groep de actieve liposomale crème. De proefpersonen moesten de crème iedere avond aanbrengen voor de periode van 7 dagen achter elkaar. Acht weken later werd het resultaat beoordeeld. Bij de personen die de actieve crème hadden gebruikt bleken de oksels veel droger te zijn dan de personen die de placebo hadden gebruikt.

De auteurs waren erg lovend over hun eigen product, en beschouwen het als een even zo werkzaam, maar pijnloos alternatief voor botulinetoxine injecties.

 

Reactie Huidarts.com

Deze resultaten zijn veelbelovend maar moeten nog door andere onderzoekers worden bevestigd, Het is nog onbekend wanneer deze liposomale crème in Nederland verkrijgbaar is.

 

Bron

Lueangarun S, Sermsilp C, Tempark T.  Topical Botulinum Toxin Type A Liposomal Cream for Primary Axillary Hyperhidrosis: A Double-Blind, Randomized, Split-Site, Vehicle-Controlled Study.Dermatol Surg. 2018 Aug;44(8):1094-1101.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!