Nieuws
27 augustus 2017

Verslaafd aan bruinen (tanorexia)

Print E-mail

Verslaafd aan bruinen (tanorexia)

Wie is er vatbaar voor?

Bruin-of zonverslaving oftewel tanorexia is een ziekelijke verlangen om een bruine huidskleur te verkrijgen. Daarbij maakt het niets uit of je de bruine kleur van de zon of van een zonnebank krijgt

Wat is tanorexia?

Ondanks dat mensen met tanorexia de gevaren kennen van Uv-stralen, stellen ze hun huid continu bloot aan Uv-stralen van de zon of van een zonnebank. Ze kunnen gewoon niet leven zonder een bruine huidskleur. Studies hebben aangetoond dat het mechanisme voor het ontstaan van een zonverslaving erg lijkt op die van een opiaatverslaving. Na toediening van naltrexone, een opiaat remmend middel, bleek dat proefpersonen met een zonverslaving minder zin kregen in het zonnen en zelfs onthoudingsverschijnselen vertoonden. Zonverslaving is een ernstige vorm van verslaving die alleen met intensieve psychotherapie eventueel in combinatie met medicijnen behandeld moet worden.

Wie krijgen tanorexia?

Een eerdere studie uit Amerika toonde aan dat zonnebankverslaving voorkwam bij 12% van een groep studenten.  De meeste verslaafden waren jonge vrouwen in de vroege twintiger jaren. Recentelijk wilde een andere groep Amerikaanse onderzoekers uitzoeken welke patiënten vatbaar waren voor zonverslaving. Hiertoe werden 499 blanke non hispanische deelnemers geselecteerd bij wie op redelijk vroege leeftijd al een basaalcelcarcinoom (=vorm van huidkanker) werd gevonden. Zij werden onderworpen aan diverse psychologische onderzoeken en moesten een aantal vragenlijsten invullen. Hiervan was 75% vrouw en de gemiddelde leeftijd was 38.5 jaar.

Uit de resultaten bleek dat bij 24.4% van de deelnemers de diagnose “tanorexia” kon worden gesteld. Vrouwen bleken het meest vatbaar te zijn voor het krijgen van zonverslaving. Verder kwam aan het licht dat ook het hebben van een alcoholverslaving en/of een sportverslaving belangrijke bijdragende factoren waren voor tanorexia. Nicotineverslaving was niet gerelateerd aan tanorexia. De verslaving aan sporten houdt waarschijnlijk verband met het feit dat mensen met zonverslaving vaker bezorgd zijn over hun uiterlijk en hun imago.

Reactie huidarts.com

Het aantal gevallen met huidkanker blijft wereldwijd jaarlijks toenemen. In Nederland komen er per jaar zo’n 45.000 nieuwe gevallen bij. Overmatige blootstelling aan Uv-stralen is hiervoor de belangrijkste oorzaak. In 2015 bleek dat zonnebankgebruik had geleid tot de dood bij zo’n 80 mensen met een uitgezaaid melanoom. Toch blijven mensen gewoon doorbruinen, met name tijdens vakanties en vrije tijd.  “Als je gebruind bent zie je er namelijk goed gezond uit en heb je een goed leven”.  Om het tij te keren moet er een verandering komen in onze mindset. Wij zeggen nu ook dat drinken achter het stuur niet verantwoord is, waarom niet hetzelfde boodschap bij bruinen? Mensen moeten in de media en in de samenleving bewuster worden gemaakt van de gevaren van te veel Uv-stralen op de huid.  En hopelijk kunnen we straks met zijn allen roepen: “Nee mevrouw, een gebruinde huid is helemaal niet mooi en helemaal niet gezond!”

Huidkanker

Bron

Cartmel B, Bale AE, Mayne ST et al. Predictors of tanning dependence in white non-Hispanic females and males. J Eur Acad Dermatol Venereol 2017; 31(7):1223-1228.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!