Nieuws
11 juni 2023

Zonnebakken is met de paplepel ingegoten

Print E-mail

Zonnebakken is met de paplepel ingegoten

 

Het ligt in de genen

Het is inmiddels schering en inslag in de spreekkamer van de dermatoloog. Families die binnenlopen waarbij de vader, moeder en ook de kinderen allemaal een huidkanker hebben. Een Engels onderzoek heeft recentelijk aangetoond dat het zonnebakkengedrag gewoon in de genen ligt.

Lees hier meer over huidkanker

Ondanks een groeiend bewustzijn van de nadelige gevolgen van overmatige blootstelling aan de zon, is het aanpassen van zon zoekend gedrag moeilijk, omdat het gebaseerd is op verslavende mechanismen. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid omdat blootstelling aan de zon, hoewel beperkt gunstig, bij langdurige en herhaalde blootstelling gerelateerd is aan huidkanker.

“Mijn moeder ging ook altijd zonnebakken”

Met behulp van data van 2.500 tweelingen in het Verenigd Koninkrijk, heeft de studie laten zien dat zonzoekend gedrag erfelijk bepaald wordt. In een statistisch-analytisch model met zonzoekend gedrag als kenmerk bij 261.915 proefpersonen van Europese afkomst, werden vijf genen lokalisaties in het erfelijk materiaal ontdekt die eerder waren geassocieerd met verslaving, gedrags- en persoonlijkheidskarakteristieken, cognitieve functie en opleidingsniveau en versterkte genexpressie in het centrale zenuwstelsel. Deze bevindingen impliceren dat het gedrag met betrekking tot UV-blootstelling wordt gestuurd door een genetische aanleg gerelateerd aan neuropsychologische kenmerken.

“U kunt er niets aan doen mevrouw”

Het is inderdaad niet de schuld van de patiënt met huidkanker. Huidkanker campagnes dienen wellicht zich meer te richten op de familiaire achtergronden van zongedrag om zo doelmatiger huidkanker in de toekomst te kunnen voorkómen.

Bron

Sanna M, Li X, Visconti A et al. J Invest Dermatol 2021 Apr;141(4):779-786. doi: 10.1016/j.jid.2020.08.014. Epub 2020 Sep 10.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.