Huidaandoeningen

Bof

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is bof ?

Bof is één van de (onschuldige) kinderziekten die in Nederland weinig meer voorkomt. Bijna alle kinderen zijn hier namelijk tegen ingeënt (de BMR prik). Kinderen krijgen de bof meestal na hun tweede levensjaar.

Hoe ontstaat bof ?

De bof wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt verspreid door hoesten en niezen en veroorzaakt een ontsteking van de (oor)speekselklieren. Veertien tot 24 dagen na de besmetting doen zich de eerste symptomen voor.

Hoe ziet bof eruit ?

Uw kind heeft de bof als u het volgende bij hem herkent:

  • Uw kind heeft de kenmerkende “hamsterwangen”
  • Als uw kind kauwt of wanneer het zijn hoofd beweegt, heeft het pijn
  • Uw kind heeft koorts en buikpijn
  • Een jongen heeft pijn in zijn balletjes, een meisje in haar onderbuik

Zijn er complicaties van bof ?

– Wanneer uw kind de bof heeft, bestaat er een risico dat hij suikerziekte of hersen(vlies)ontsteking krijgt. Dit zijn beide zeer ernstige ziekten. Aan een hersenvliesontsteking kan uw kind een ernstige handicap overhouden. In het ergste geval zou uw kind zelfs aan een hersenvliesontsteking kunnen overlijden.
– De bof kan er ook voor zorgen dat uw kind doof wordt. In sommige gevallen tast de ziekte tevens de alvleesklier aan. Bij jongetjes kunnen bovendien de teelballen worden aangetast. Dit kan resulteren in een teelbalontsteking na de puberteit. Bij meisjes kunnen de eierstokken op soortgelijke wijze worden aangetast.

Hoe wordt de diagnose van bof gesteld ?

Bof is gemakkelijk te herkennen aan de kenmerken ziekteverschijnselen. Aanvullend onderzoek is niet nodig.

Wat is de behandeling van bof ?

Helaas bestaat er geen behandeling voor de bof. Wanneer uw kind met het BMR-vaccin is ingeënt, is hij/zij voor 95 procent beschermd tegen de bof. Als u vermoedt dat uw kind de bof heeft, is het verstandig om uw huisarts in te schakelen. Hij kan zetpillen voorschrijven om de pijn wat te verlichten. Ook zal hij bedrust aanbevelen.

BMR vaccinatie

U dient uw kind te laten inënten tegen de bof. Dit gebeurt door middel van de bekende BMR vaccin op 14 maanden en 9 jaar.

Wat kunt u zelf doen aan bof ?

U kunt zelf een aantal kompressen op de aangetaste gezichtshelft leggen, zodat de pijn wat wordt verlicht. Probeer zelf even uit of uw kind een warm of een koud kompres het fijnst vindt. Zorg er verder voor dat  uw kind licht en vetarm voedsel krijgt, zoals thee en vetarme vleesbouillon. Laat hem eventueel met een rietje drinken.

Wordt u immuun voor bof ?

Ook bij deze kinderziekte geldt: éénmal bof, nooit meer bof.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?