Huidaandoeningen

Vijfde ziekte / Erythema infectiosum

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Wat is de vijfde ziekte ? 

De vijfde ziekte is een kinderziekte (één van de zes vlekjesziekten) die nog niet zo lang geleden bekend is. Sinds 1983 is het duidelijk geworden dat de ziekte wordt veroorzaakt door een virus. De medische naam is “erythema infectiosum”. De vijfde ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 5 en 15 jaar. Er bestaat nog geen inenting voor deze ziekte.

Hoe ontstaat de vijfde ziekte ?

De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door het “humaan parvo virus B19”. De verspreiding van het virus gaat via de lucht door hoesten en niezen. De ziekte is het meest besmettelijk in de periode vóór het uitbreken van de huiduitslag.

Wat zijn de symptomen van de vijfde ziekte ?

Het kind is doorgaans niet ziek; soms is er (lichte) koorts. De ziekte begint met de kenmerkende grillige rozerode vlekjes op de wangen (Engelse term “slapped cheeks”). Het gebied rondom de mons blijft gespaard. Daarna verspreidt de wat jeukende uitslag zich naar de romp, armen en de benen. Soms kan de gehele huid rozerood eruitzien. Gelukkig is de uitslag na 10 dagen weer verdwenen.

COMPLICATIES
In zeldzame gevallen kunnen er complicaties optreden; bloedarmoede en gewrichtsontsteking. Ook is intra-uteriene vruchtdood (overlijden van de ongeboren baby) beschreven bij zwangere vrouwen die besmet waren met deze virus.

Hoe wordt de diagnose gesteld van de vijfde ziekte ?

De vijfde ziekte is gemakkelijk te herkennen aan de typische huiduitslag en andere verschijnselen. Aanvullend onderzoek is niet nodig.

Wat is de behandeling van de vijfde ziekte ?

Uitzieken. Er bestaat geen behandeling tegen deze virusinfectie.

Wat kunt u zelf doen als uw kind de vijfde ziekte heeft ?

 • U hoeft uw kind niet altijd bedrust te geven. Indien uw kind zich ziekerig of hangerig voelt geeft het zelf wel aan dat het naar bed wilt om te rusten.
 • De vlekjes op het lichaam kunnen schrikwekkend zijn. Ondanks de uitgebreidheid van de vlekjes mag u uw kind gewoon in bad of onder de douche doen.
 • Indien uw kind koorts heeft hoeft u deze niet te onderdrukken. Van belang is wel dat uw kind regelmatig drinkt, vanwege de kans op uitdroging.
 • Het is normaal dat uw kind gedurende de ziekte geen trek heeft . U hoeft zich hierover dus geen zorgen te maken; de honger komt wel terug zodra het zich beter voelt.
 • Indien uw kind zich erg ziek voelt , mag u gerust een paracetamol geven. Denk hierbij aan de juiste dosering, die gerelateerd is aan het gewicht van uw kind. Vraag hiernaar bij uw apotheek.
 • Indien de huiduitslag veel jeuk geeft kunt u bij uw apotheek een anti-jeuk lotion of zalf (meestal menthol bevattend) kopen. Pas er wel op dat u dit middel niet in opengekrabde wondjes smeert, omdat het kan bijten.
 • Als uw kind zich erg ziek voelt, mag u hem/haar uiteraard thuis houden. Als uw kind zich echter goed voelt (ondanks de vlekjes), mag deze in naar het dagverblijf of naar school. Klasgenootjes hebben elkaar al besmet vóórdat de ziekte was uitgebroken. Vaak maken andere ouders of het personeel of leidinggevenden wel bezwaar.
 • Vertel uw bezoek van tevoren (dus vóórdat u het afspraakjes maakt) dat uw kind een besmettelijke ziekte heeft.

Komt de vijfde ziekte nog vaak terug ?

De uitslag heeft de neiging om terug te keren bijvoorbeeld in de zon of na een heet bad; de vlekjes verdwijnen echter weer snel.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?