Huidaandoeningen

Zesde ziekte / Exanthema subitum

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Wat is de zesde ziekte ? 

Sinds 1994 is pas bekend dat de zesde ziekte wordt veroorzaakt door een virus. De zesde ziekte wordt beschouwd als één van de zes vlekjesziekten op kinderleeftijd. Medische benamingen zijn “exanthema subitum” en “roseola infantum”. De zesde ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 3 maanden en 3 jaar. Er bestaat nog geen inenting voor deze ziekte.

Hoe ontstaat de zesde ziekte ?

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door het “het herpes-virus type 6”. (voorzover bekend heeft dit virus niets te maken met genitale herpes of een koortslip). De verspreiding van het virus gaat via de lucht door hoesten en niezen.

Wat zijn de symptomen van de zesde ziekte ?

Kenmerkend is de aanvankelijk onverklaarbare hoge koorts (boven 39 graden !) die wel 3 dagen kan aanhouden. Koortstuipen zijn daarbij niet ongewoon. Soms zijn ook de klieren in de hals en achter de oren wat opgezet. Bij het dalen van de temperatuur verschijnen kleine lichtrode niet jeukende vlekjes in het gezicht en op de romp. Deze huiduitslag verdwijnt weer na 1 of 2 dagen.

Hoe wordt de diagnose gesteld van de zesde ziekte ?

De zesde ziekte is gemakkelijk te herkennen aan de typische huiduitslag en andere verschijnselen. Aanvullend onderzoek is niet nodig.

Wat is de behandeling van de zesde ziekte ?

Uitzieken. Er bestaat geen behandeling tegen deze virusinfectie.

Wat kunt u zelf doen als uw kind de zesde ziekte heeft ?

 • U hoeft uw kind niet altijd bedrust te geven. Indien uw kind zich ziekerig of hangerig voelt geeft het zelf wel aan dat het naar bed wilt om te rusten.
 • De vlekjes op het lichaam kunnen schrikwekkend zijn. Ondanks de uitgebreidheid van de vlekjes mag u uw kind gewoon in bad of onder de douche doen.
 • Indien uw kind koorts heeft hoeft u deze niet te onderdrukken. Van belang is wel dat uw kind regelmatig drinkt, vanwege de kans op uitdroging.
 • Het is normaal dat uw kind gedurende de ziekte geen trek heeft . U hoeft zich hierover dus geen zorgen te maken; de honger komt wel terug zodra het zich beter voelt.
 • Indien uw kind zich erg ziek voelt , mag u gerust een paracetamol geven. Denk hierbij aan de juiste dosering, die gerelateerd is aan het gewicht van uw kind. Vraag hiernaar bij uw apotheek.
 • Indien de huiduitslag veel jeuk geeft kunt u bij uw apotheek een anti-jeuk lotion of zalf (meestal menthol bevattend) kopen. Pas er wel op dat u dit middel niet in opengekrabde wondjes smeert, omdat het kan bijten.
 • Als uw kind zich erg ziek voelt, mag u hem/haar uiteraard thuis houden. Als uw kind zich echter goed voelt (ondanks de vlekjes), mag deze in naar het dagverblijf of naar school. Klasgenootjes hebben elkaar al besmet vóórdat de ziekte was uitgebroken. Vaak maken andere ouders of het personeel of leidinggevenden wel bezwaar.
 • Vertel uw bezoek van tevoren (dus vóórdat u het afspraakjes maakt) dat uw kind een besmettelijke ziekte heeft.

Komt de zesde ziekte weer terug ?

De zesde ziekte komt in de regel niet meer terug.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?