Huidaandoeningen

Rode hond / Rubella

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Wat is rode hond ?

Kinderziekten die met huiduitslag gepaard gaan (zogenaamde “exantheemziekten”) zijn meestal onschuldig en gaan vanzelf over. Kinderen met roodvonk en mazelen kunnen wel erg ziek zijn. Meningitis (nekkramp) is levensbedreigend. Een kind met meningitis dient altijd in een ziekenhuis te worden behandeld. De meeste andere ziekten kunnen thuis “uitgeziekt” worden. Rode hond is één van de (onschuldige) kinderziekten die in Nederland weinig meer voorkomt. Bijna alle kinderen zijn hier namelijk tegen ingeënt (de BMR prik). De voorkeursleeftijd is tussen de 5de en 20ste jaar.

Hoe ontstaat rode hond ?

Rode hond wordt veroorzaakt door een virus dat zich via de lucht verspreidt. Zo’n 14 tot 21 dagen na besmetting met het virus, breekt de ziekte uit. Rode hond is besmettelijk; al vanaf de zevende dag na besmetting kan rodehond op anderen worden overdragen.

Wat zijn de verschijnselen van rode hond ?

Vóór het uitbreken van de ziekte heeft uw kind last van verkoudheid, pijn aan de gewrichten en lichte koorts. De kliertjes in de hals zijn gezwollen en voelen pijnlijk aan. Ook kan uw kind last hebben branderige ogen. Uw kind krijgt vervolgens een roze-rode en vlekkerige huiduitslag. Deze begint in eerste instantie achter de oren en verspreidt zich daarna over het hele lichaam. Soms zijn er zoveel vlekjes dat de hele huid rood ziet.

RODE HOND EN ZWANGERSCHAP
Wanneer uw kind rodehond heeft, is dit gelukkig vrij onschuldig. De ziekte is alleen gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Vooral als de ziekte vroeg in de zwangerschap (eerste trimester) wordt opgelopen, is het virus erg schadelijk voor het ongeboren kind. Het kan namelijk leiden tot ernstige gehoor-, oog-, en hartafwijkingen. Er bestaat zelfs een kans dat het kind vroegtijdig in de baarmoeder overlijdt.

Hoe wordt de diagnose gesteld van rode hond ?

Rode hond is gemakkelijk te herkennen aan de typische huiduitslag en andere verschijnselen. Aanvullend onderzoek is niet nodig.

Wat is de behandeling van rode hond ?

Er bestaat geen behandeling tegen rode hond. De rode huiduitslag en het besmettingsgevaar verdwijnen vanzelf na ongeveer 10 dagen. Als uw kind rode hond heeft, mag hij gewoon buiten spelen. Zorg er wel voor dat het uit de buurt blijft van zwangere vrouwen!

Vaccinatie tegen rode hond

Om te voorkomen dat je dochter later tijdens haar eventuele eigen zwangerschap besmet raakt door rodehond, worden jonge kinderen tegenwoordig tegen de ziekte ingeënt. De eerste vaccinatie met het BMR-vaccin biedt al een bescherming van 95 procent. Na de tweede vaccinatie op negenjarige leeftijd is uw kind volledig tegen de ziekte beschermd.

Wat kunt u doen als uw kind rode hond heeft ?

 • U hoeft uw kind niet altijd bedrust te geven. Indien uw kind zich ziekerig of hangerig voelt geeft het zelf wel aan dat het naar bed wilt om te rusten.
 • De vlekjes op het lichaam kunnen schrikwekkend zijn. Ondanks de uitgebreidheid van de vlekjes mag u uw kind gewoon in bad of onder de douche doen.
 • Indien uw kind koorts heeft hoeft u deze niet te onderdrukken. Van belang is wel dat uw kind regelmatig drinkt, vanwege de kans op uitdroging.
 • Het is normaal dat uw kind gedurende de ziekte geen trek heeft . U hoeft zich hierover dus geen zorgen te maken; de honger komt wel terug zodra het zich beter voelt.
 • Indien uw kind zich erg ziek voelt , mag u gerust een paracetamol geven. Denk hierbij aan de juiste dosering, die gerelateerd is aan het gewicht van uw kind. Vraag hiernaar bij uw apotheek.
 • Indien de huiduitslag veel jeuk geeft kunt u bij uw apotheek een anti-jeuk lotion of zalf (meestal menthol bevattend) kopen. Pas er wel op dat u dit middel niet in opengekrabde wondjes smeert, omdat het kan bijten.
 • Als uw kind zich erg ziek voelt, mag u hem/haar uiteraard thuis houden. Als uw kind zich echter goed voelt (ondanks de vlekjes), mag deze in naar het dagverblijf of naar school. Klasgenootjes hebben elkaar al besmet vóórdat de ziekte was uitgebroken. Vaak maken andere ouders of het personeel of leidinggevenden wel bezwaar.
 • Vertel uw bezoek van tevoren (dus vóórdat u het afspraakjes maakt) dat uw kind een besmettelijke ziekte heeft.

Komt rode hond weer vaak terug ?

Indien uw kind éénmaal rode hond heeft gehad krijgt deze het nooit meer. Er bestaat namelijk een levenslange immuniteit tegen dit virus.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?