Dagelijks 15 minuten fietsen kan al genoeg zijn om uw vitamine D op peil te houden
Dagelijks 15 minuten fietsen kan al genoeg zijn om uw vitamine D op peil te houden

Sommige mensen durven niet meer in de zon nadat ze te horen hebben gekregen dat ze aan huidkanker lijden. Toch wordt het afgeraden om de zon geheel te vermijden. De ultraviolette straling (met name UVB) van de zon is namelijk van belang is om vitamine D aan te maken. Vitamine D is nodig voor de aanmaak en behoud van gezonde botten. De laatste jaren is ook bekend dat een te lage vitamine D bloedspiegel gerelateerd is aan een verhoogde risico op inwendige kankers, hart-en vaatziekten en auto-immuunziekten. U moet dus ervoor zorgen dat u genoeg vitamine D binnenkrijgt of aanmaakt. Om uw vitamine D op peil te houden kunt één van of beide van de onderstaande maatregelen nemen:

1.Dagelijks 10-15 minuten uw huid (onbeschermd dus !) aan de zon blootstellen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een wandelingetje zijn of een fietstochtje. Let op, de zonkracht moet dan wel minimaal een waarde hebben van 3 of hoger. Zorgt er wel voor dat u niet verbrandt.

2. Neem dagelijks 800 tot 1600 IE vitamine D tabletten in. Op indicatie worden deze tabletten zelfs door uw verzekeraar vergoed. U kunt deze tabletten het hele jaar door nemen of alleen in de wintermaanden (afhankelijk van uw leefstijl).

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!

Vraag het de huidarts

De meest gestelde vragen op een rijtje.
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?