Huidbehandelingen

Effezel gel

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (159)
  • Laatste update: 07-04-2024
  • E-mail

Voor wie is Effezel gel bedoeld?

Effezel wordt op de huid gebruikt voor de behandeling van acne bij patiënten van 9 jaar of ouder en is geïndiceerd voor acne vulgaris waarbij papels, pustels en comedonen aanwezig zijn.

Lees hier meer over acne

Hoe werkt Effezel?

Effezel bevat de werkzame stoffen adapaleen en benzoylperoxide. De werkzame stoffen zijn effectiever in combinatie dan  afzonderlijk in gebruik. Adapaleen normaliseert de groei van oppervlakkige huidcellen en zorgt dat cellen die de haarfollikels verstoppen in gebieden met acne op een normale manier worden afgestoten. Hierdoor wordt de vorming van talg tegengegaan en daarmee het ontstaan van vroege acnelaesies (microcomedonen) waaruit andere acnelaesies zich ontwikkelen (comedonen, papels, pustels etc.). Benzoylperoxide werkt antimicrobieel, in het bijzonder tegen de Propioni Bacterium Acnes die overmatig aanwezig is in de door acne aangedane haarfollikel. Daarnaast heeft het een afschilferende werking en gaat het de overmatige talgproductie tegen.

Welke stoffen zitten er in Effezel gel ?

De werkzame stoffen in dit middel zijn adapaleen en benzoylperoxide.
1 gram gel bevat 1 mg (0,1%) adapaleen  en 25 mg (2.5%) benzoylperoxide. De andere stoffen in dit middel zijn dinatriumedetaat, natriumdocusaat , glycerol, poloxameer, propyleenglycol (E1520), Simulgel 600PHA (als basis) en gezuiverd water.

Effezel gel is verkrijgbaar in een 30 g pomp. Bij gemiddeld verbruik kan deze pomp 1.5 tot 2 maanden mee gaan.

Wanneer mag u Effezel niet gebruiken ?

Bij overgevoeligheid voor een van de werkzame stoffen of de hulpstoffen.

Hoe gebruikt u Effezel gel ?

Gebruik dit geneesmiddel altijd precies zoals uw arts u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Effezel dient éénmaal per dag ’s avonds te worden aangebracht op de volledige door acne aangedane zones, op een schone en droge huid. Een dunne laag gel dient te worden aangebracht met de vingertoppen, waarbij contact met ogen en lippen vermeden moet worden.

Indien er irritatie optreedt, moet de patiënt onmiddellijk geadviseerd worden niet-comedogene, vochtinbrengende crèmes aan te brengen, minder vaak het geneesmiddel te gebruiken (bijvoorbeeld om de twee dagen), het gebruik tijdelijk stop te zetten of de behandeling volledig te staken.

De duur van de behandeling wordt bepaald door de arts op basis van de klinische toestand. De eerste tekenen van klinische verbetering treden gewoonlijk op na 1 tot 4 weken behandeling.

Download

Effezel Gebruiksaanwijzingen

Wat zijn de verwachte resultaten van Effezel gel?

Voor de beste resultaten moet Effezel op de juiste wijze worden gebruikt en mag niet direct weer worden stopgezet als de acne afneemt. Het bereiken van een optimaal effect duurt meestal 2 tot 4 maanden. Het bereikte effect kan worden behouden over een langere periode tot 1 jaar toe. De duur van de behandeling dient mede in overleg met uw arts bepaald te worden.

Waar moet u op letten als  u Effezel  gebruikt ?

  •  Gebruik dit middel niet op delen van de huid waar u snij- of schaafwonden, verbrand bent (door de zon) of eczeem heeft.
  • Vermijd contact met de ogen, mond, neusgaten of andere gevoelige zones van het lichaam. Wanneer dit toch gebeurt, was dat deel van de huid dan onmiddellijk met voldoende warm water.
  • Vermijd overmatige blootstellingaan zonlicht en aan UV-lampen.
  • Dit middel kan de haren en gekleurde stoffen bleken. Was uw handen grondig na gebruik van dit geneesmiddel.
  • Gebruik samen met dit middel geen andere acneproducten (die benzoylperoxide en/of retinoïden bevatten).
  • Vermijd gelijktijdig gebruik van dit middel met huidverzorgingsproducten en make-up (cosmetica) die irritatie, uitdroging of afschilfering van de huid veroorzaken.

Gebruikt u naast Effezel nog andere geneesmiddelen, heeft u dat kort geleden gedaan of bestaat de mogelijkheid dat u in de nabije toekomst andere geneesmiddelen gaat gebruiken? Vertel dat dan uw arts of apotheker.

ZWANGERSCHAP, BORSTVOEDING EN VRUCHTBAARHEID

Dit middel mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Indien u zwanger wordt tijdens de behandeling met dit middel, moet u de behandeling stoppen en moet u zo spoedig mogelijk contact opnemen met uw arts  voor verdere controle.

Dit middel kan wél worden gebruikt tijdens de borstvoeding. Dit middel mag alleen niet op de borst worden gebruikt, zodat de baby niet in contact komt met dit middel.

RIJVAARDIGHEID EN HET GEBRUIK VAN MACHINES

Bij gebruik van Effezel gel is wordt uw rijvaardigheid niet nadelig beïnvloed

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Effezel ?

Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken.

Stop met het gebruik van dit middel en raadpleeg onmiddellijk uw arts of apotheker wanneer u last heeft van het gevoel dat uw keel wordt dichtgeknepen, zwelling van de ogen, het gezicht, de lippen of de tong, zich zwak voelt of moeite hebt met ademhalen. Stop met het gebruik van dit middel wanneer u netelroos (huiduitslag met ernstige jeuk of bultjes) of jeuk op uw gezicht of lichaam ervaart. Hoe vaak deze bijwerkingen optreden is niet bekend.

Vaak voorkomende bijwerkingen (komen voor bij minder dan 1 op de 10 gebruikers)

  • droge huid
  • huidontsteking door contact met irriterende stoffen of door stoffen waarvoor iemand allergisch is (irriterende contactdermatitis)
  • branderig gevoel
  • huidirritatie
  • roodheid
  • schilfering

 Zelden voorkomende bijwerkingen (komen voor bij minder dan 1 op de 100 gebruikers)

  • jeukende huid (pruritus)
  • zonnebrand

Wanneer na gebruik van dit middel huidirritatie optreedt, is dit over het algemeen mild tot matig met lokale verschijnselen zoals: roodheid, droogheid, huidafschilfering, branderig gevoel en pijnlijke huid (met stekende pijn), die erger worden tijdens de eerste week en die dan vervolgens verdwijnen zonder bijkomende behandeling.

Wanneer moet u uw arts of apotheker waarschuwen?

Als u veel last krijgt van bijwerkingen neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.