Huidbehandelingen

Scleroseren

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (213)
  • Laatste update: 04-04-2024
  • E-mail

Voor wie is scleroseren bedoeld ? 

Mooie benen

Scleroseren is bedoeld voor patiënten met ontsierende kleine spatadertjes aan de benen, die behalve cosmetische klachten ook klachten kunnen geven van zware vermoeide benen, (nachtelijke) kuitkrampen en trillingen van de benen (restless legs).

Lees hier meer over spataderen

Wat houdt scleroseren in ?

Bij scleroseren wordt gebruik gemaakt van het geneesmiddel “polidocanol” . Polidocanol is een irriterende vloeistof. Met scleroseren worden bezemrijsvaatjes en kleine spatadertjes door middel van polidocanol vloeistof “doorgelegd”. Dit vloeistof wordt met kleine injectiespuitjes in de adertjes ingespoten. Na inspuiting reageren de binnenwanden van de verwijde aderen door samen te trekken en aan elkaar te kleven. De gespoten aderen worden door het lichaam vanzelf opgeruimd. Bij inspuiting van dit geneesmiddel is het eerste resultaat vrijwel direct zichtbaar. Een behandelsessie duurt ongeveer 15 minuten.

Is scleroseren pijnlijk ?

De inspuitingen voelen als kleine prikjes in de huid en zijn meestal goed te doorstaan. Het inspuiten van grotere spataderen wordt meestal minder gevoeld dan het inspuiten van kleinere spatadertjes. Mocht u na de behandeling nog napijn voelen kunt altijd paracetamol innemen.

Het gebruik van elastische kousen

Direkt na het inspuiten worden er wattebollen op de inspuit- plaatsen geplakt. Aan het eind van de behandeling dient u een elastische kous aan te trekken om elk behandeld been. U dient zelf voor deze kousen te zorgen. Neem ze dus mee als u voor de behandeling op de praktijk komt. De kous inclusief de wattebollen eronder dient u 2 dagen dag en nacht te laten zitten. Gedurende deze twee dagen mag u de benen dus niet nat maken of onder de douche te houden. Na 2 dagen mag u zelf thuis de kous uittrekken en de wattebollen verwijderen en de benen te wassen. Het behandeld been ziet er dan meestal nog bont en blauw uit, dit trekt gelukkig vanzelf weer weg.

Na de behandeling met scleroseren

De eerste 15 minuten na de behandeling bestaat een zeer kleine kans op hoofdpijn, duizeligheid, flauwvallen of anafylactische shock. Als u in de buurt blijft van de kliniek, kunnen we bij calamiteiten direct helpen. U dient daarom na de behandeling nog 15 minuten in de nabijheid van de kliniek rond te wandelen. Wandelen is noodzakelijk voor een geslaagde behandeling. Als u zich hierna goed voelt, verzoeken wij u zich te melden bij de arts. De mogelijkheid bestaat dat u ’s avonds last van koorts, hoofdpijn en rillerigheid krijgt. Als deze klachten optreden, kunt u eventueel paracetamol innemen. U mag na 15 minuten observatie zonder begeleiding weer naar huis. U kunt dus met uw eigen vervoermiddel (fiets, auto etc..) weer naar huis.

Hoe verloopt het genezingsproces na het scleroseren ?

De genezing verloopt in het algemeen sneller wanneer u de volgende adviezen opvolgt:

  • De eerste weken is het verstandig om 2 keer per dag een wandeling te maken van ongeveer 15 minuten
  • Wij raden u aan de eerste 1 à 2 weken niet te sporten en zwaar te tillen.
  • Draag de steunkousen volgens voorschrift van de arts
  • Het nemen van een heet bad, hete douche of bezoek aan sauna of zonnebank, wordt gedurende de eerste 6 weken na de behandeling afgeraden, omdat door warmte een verwijding van de aderen optreedt.
Scleroseren voor
Vóór het scleroseren
Scleroseren na
Na het scleroseren

Hoeveel behandelingen met scleroseren heb ik nodig ?

Vanwege veiligheidsredenen bestaat er een maximum aan de hoeveelheid in te spuiten vloeistof. Het is dus mogelijk dat er meerdere behandelingen nodig zijn om alle ongewenste spataderen te kunnen behandelen. Bij het intake gesprek zal de arts u een indicatie geven van de verwachte aantal benodigde behandelingen. Dit aantal is slechts een schatting en kan uiteindelijk meer of minder blijken te zijn.

Wat zijn de verwachte resultaten van scleroseren ?

  • Scleroseren leidt in de meeste gevallen tot het verminderen en soms tot het geheel verdwijnen van kleinere en grotere spataderen
  • Er kan geen garantie worden gegeven dat het scleroseren van spataderen leidt tot vermindering van klachten, zoals een moe of zwaar gevoel in de benen, krampen etc.
  • De aanleg voor het ontstaan van nieuwe spataderen blijft bestaan. Het is mogelijk dat er in de toekomst opnieuw behandelingen nodig zijn.
  • Wanneer de arts meent dat het resultaat om bepaalde redenen tegen zal vallen, zal hij/zij de ingreep afraden.

Wat zijn de mogelijke lange termijn bijwerkingen van scleroseren ?

Op de lange termijn (na enkele weken) kunnen de volgende ongewenste huidverschijnselen ontstaan:

  • Donkere verkleuring (pigmentatie) van de huid boven de behandelde spatader. Deze verkleuring verdwijnt meestal na verloop van tijd. Mensen met een donkerder huidtype hebben een grotere kans op blijvende pigmentatie . Om de risico van deze pigmentvlekken te verminderen, adviseren we u om bij zonnige dagen een zonnebrand crème met factor 50 op de behandelde benen aan te brengen.
  • Oppervlakkige veneuze trombose (pijnlijke streng in behandelde gebied)
  • Als de vloeistof naast het vat gespoten wordt, kan de huid ter plaatse stuk gaan en littekens achterlaten.
  • Het kan  gebeuren dat in de omgeving van de adertjes na het inspuiten nieuwe adertjes ontstaan, van een nog kleiner kaliber. Dit wordt “teleangiectatic matting” genoemd. De oorzaak is onbekend. Het trekt meestal vanzelf weer weg in 3 tot 12 maanden. Verder kan het bij besenreiser spataderen niet lukken om ze in te spuiten, omdat de vaatjes kleiner zijn dan naalden die gebruikt worden.
  • Er bestaat een kleine kans op een diepe veneuze trombose (stolsel in het diepe adersysteem). Dit uit zich vaak als een pijnlijk, gezwollen kuit.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen

Neem bij problemen ( zoals een nabloeding, blaren, wondjes, hevige pijn, infectie) contact op met uw ziekenhuis.

Video : Scleroseren

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.